Het strandje van de vijver bij het Zijdepark is niet geschikt om in te zwemmen en wordt vervangen door een groene oever (archieffoto).
Het strandje van de vijver bij het Zijdepark is niet geschikt om in te zwemmen en wordt vervangen door een groene oever (archieffoto).

Groot Zijdepark krijgt nieuwe inrichting

Actueel 962 keer gelezen

Leidschendam - De tekeningen liggen klaar en de spade kan de grond in. In het eerste kwartaal van 2018 wordt gestart met de opknapbeurt van het Groot Zijdepark.

Bij het ontwerpen van de nieuwe inrichting van het park is een werkgroep van omwonenden betrokken. Zij hebben meegedacht over de uitwerking van het plan. Daarbij is vooral gekeken naar hoe de sterke punten van het park kunnen worden benut. Zo krijgt de speelweide een nieuwe uitstraling door het plaatsen van rotsblokken en het planten van bamboe. Langs de paden in het park komen op verschillende punten nieuwe bankjes.

Op verzoek van omwonenden komt er voor de kleinste bezoekers een waterspeeltuin, waar zij lekker kunnen kliederen met water. Verder wordt sport en bewegen gestimuleerd door een fitness circuit en een klimheuvel. Daarnaast wordt er een vissteiger aangelegd, die ook toegankelijk is voor rolstoelen. Het Jongeren Ontmoetings Punt (JOP) krijgt een nieuwe plek in het park. De entree van het park krijgt een nieuwe uitstraling door andere beplanting en bestrating.

In het plan is het zandstrandje vervangen voor een natuurlijke, groene oever. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft vanaf april tot en met september metingen verricht naar de kwaliteit van het water in de vijver, omdat de vijver nog wel eens gebruikt wordt om te zwemmen. Gebleken is dat de kwaliteit door aanwezigheid van zowel bacteriën als blauwalg niet geschikt is als zwemwater. Als er eenmaal blauwalg in het water zit, is het bijna onmogelijk om dit uit het water te krijgen. Daarnaast is het onzeker waar de overige bacteriën die in het water zitten vandaan komen.

De kosten om de waterkwaliteit in de vijver te laten voldoen aan de eisen voor zwemwater zijn hoog. De gemeente wil daarom zwemmen in de vijver niet toestaan en er worden extra maatregelen genomen om zwemmen in de vijver te ontmoedigen. De oevers worden aangepast en borden worden geplaatst. Dit wordt gecommuniceerd via berichten in de lokale media en social media.

Uit de krant