Burgemeester Jhr. Carel Willem Stern.
Burgemeester Jhr. Carel Willem Stern.
Historisch Leven aan de Vliet

Burgemeester Jhr. Stern

Actueel 1.063 keer gelezen

Voorburg - Weinig Voorburgse burgemeesters zijn hun post zolang trouw gebleven als Jhr. Carel Willem Stern (1874-1950). De burgervader kwam in 1917 aan het hoofd te staan van deze gemeente en verliet deze pas in 1939 op het moment dat hij 65 jaar werd. Een boeiende man, die Voorburg en de Voorburgers als zijn broekzak kende (53).

Door F.J.A.M. van der Helm

Het afscheidsfeestje van de burgemeester vond plaats tussen Kerst en Oud en Nieuw van 1938. Het was een heel ontspannen gebeurtenis, waarbij veel genodigden langs kwamen. Niet alleen Voorburgers, maar ook collega-burgemeesters zoals De Monchy van Den Haag. Carel Stern genoot van de aandacht en was dankbaar voor de lovende woorden. Zijn vrouw glunderde en klapte bescheiden na afloop van verschillende toespraken. Zij kende de scheidende burgervader als geen ander.

Carel Willem Ster werd in 1874 te Rijssen geboren: een klein plaatsje niet ver van Almelo. Zijn vader was ontvanger der belastingen en als jongeman leerde Carel al goed met geld omgaan. In zijn Voorburgse periode kwam dat vaak tot uiting in de terugkerende overschotten op de gemeentebegroting. In 1894 begon hij zijn carrière als volontair in de kleine Gelderse gemeente Warnsveld. Van 1904 tot 1909 was hij ambtenaar ter secretarie te Amsterdam en later nog werkte hij bij het gasbedrijf van Sassenheim. Vanuit die baan kreeg hij in 1911 zijn eerste burgemeestersfunctie als hoofd van Den Bommel op Goeree-Overflakkee met toen nog geen 1.000 inwoners. Na twee jaar vertrok hij naar Woerden, waar hij burgemeester was van 1913 tot 1917. In datzelfde jaar volgde zijn installatie te Voorbrug.

Stern begon zijn burgemeesterschap tijdens de mobilisatie voor WOI en eindigde zijn ambt toen er werd gemobiliseerd voor WOII. In die tussentijd zat hij trouw iedere maand de raadsvergadering voor. Tweeëntwintig jaar lang. Of het nu ging om de elektrificatie van de Blauwe Tram of de oprichtring van het zwembad, Stern leidde de vergadering met stiptheid en enige humor, maar dat laatste kwam vooral met het groeien der jaren. De burgervader was ook huisvader van twee kinderen: Carel (1912) en Cornelia (1916), beiden kinderloos overleden. Voorburg groeide onder deze burgemeester van 7.000 inwoners naar 28.000. Door deze verviervoudiging kreeg de gemeente ook meer stedelijke problemen op het gebied van onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en infrastructuur. Grondzaken en woningbouw werden alsmaar belangrijker. De gemeentebegroting was meestal in evenwicht. In 1921 met een winst van 47.000 gulden en in 1938 met een winst van anderhalve ton op het elektriciteitsbedrijf, maar met ruim 10 miljoen gulden schuld.

Alle raadsleden gaven zichzelf in 1939 een telefoon op kosten van de gemeente. Over ontevreden arbeiders, gratificaties bij hoge politieambtenaren, verkrotting van woningen en dochters van raadsleden die bij de gemeente werkten, zullen we maar zwijgen. Jhr. Stern werd opgevolgd door Johan Nederbragt.

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant