De kinderen kregen een oorkonde uitgereikt (tekst/foto: Inge Koot).
De kinderen kregen een oorkonde uitgereikt (tekst/foto: Inge Koot).

Spelen in je eigen zelfontworpen speeltuin

Actueel 396 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Je eigen speeltuin ontwerpen en dan ook nog een oorkonde ontvangen omdat jouw ontwerp gewonnen heeft. Dat overkwam Alvaro, Eliza, Marie, Jac, Eveline en Ment. Wethouder Nadine Stemerdink belooft de kinderen dat zij nog voor de zomervakantie in de door hen ontworpen speeltuin kunnen gaan spelen. Op 13 december werden de winnende ontwerpen van maar liefst zeven speelplekken bekend gemaakt.

Leidschendam-Voorburg heeft ongeveer 160 speelplekken. Speeltuinen die aan vernieuwing toe zijn worden voor het tweede jaar op rij ontworpen door de gebruikers zelf, de kinderen. Met behulp van een interactieve tool kunnen de kinderen op speelse wijze een speelplek inrichten. "In de tool wordt ook rekening gehouden met een bepaald budget dat beschikbaar is voor de speelplek", vertelt Aafje Meijer van Buro Speelplan. "Elke bouwsteen heeft een bepaalde prijs. Zo leren de kinderen ook gelijk met geld om te gaan." In het vervolgtraject wordt het ontwerp verder uitgewerkt en uiteindelijk gerealiseerd. Met deze tool stimuleert Speelplan de kinderen om met veel uitdagende, vrolijke en slimme ideeën te komen zodat het buitenspelen weer leuk wordt. Wethouder Stemerdink: "Geweldig dat we de hulp van deze experts kunnen inzetten om tot de beste speelplek voor hun buurt te komen."

De gemeente heeft van deze tool gebruik gemaakt voor speelplekken in de omgeving van het Jan Mulderveld, Lodewijk van Hamelstraat, Bernhard IJzerdraat Plantsoen, 't Hert, Wildenborch, speelplek Patrijslaan en sportplek Patrijslaan.

Aafje licht aan de kinderen toe hoe de speelplek er uiteindelijk uit gaat zien en wat er is veranderd aan het ontwerp van de kinderen. Zo komen er op de speelplek aan de Wildenborch veel houten speeltoestellen zoals een balanceerroute, een wiebeltouw en een wip, volgens de wens van Eliza. Ook had Eliza een bankje voor vaders en moeders opgenomen in haar ontwerp. De buurt zag dit echter niet zitten omdat dit hangjongeren aantrekt. Niet alleen kinderen maar ook omwonenden hebben meegedacht over de speelplekken. Soms leidt dit tot kleine aanpassingen. De grote speelplek op het Jan Mulderveld is ingericht door Ment. Er is van alles te doen voor jonge en oudere kinderen. Het voetbalveld blijft en er zijn leuke en sportieve speelelementen toegevoegd zoals een trampoline, bokspringpalen en een duikelrek.

Jac verzorgde een ontwerp aan het Bernhard IJzerdraat Plantsoen. Daar worden aan alle zijden bankjes geplaatst voor buurtbewoners. Er komen leuke speeltoestellen zoals een duikelrek, een vogelnestschommel en een wipkip. Buro Speelplan heeft er nog een glijbaan aan toegevoegd vanaf de heuvel en een groot klimtoestel in het midden. Lobke en Alvaro hebben het plan voor de Patrijslaan gemaakt. In dit plan is spelen en sporten bij elkaar gekomen. In januari hoopt de gemeente een aannemer te kunnen contracteren die de speelplekken nog voor de zomervakantie aanlegt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant