Wethouder Stemerdink:
Wethouder Stemerdink: "We blijven met jongeren in gesprek om hen te motiveren aan de slag te gaan op school of in een baan zodat ze een goede start hebben" (foto: Inge Koot).

Jeugdwerkeloosheid met 20% gedaald

Actueel 307 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In de periode januari 2016 tot oktober 2017 is de jeugdwerkloosheid met 20% gedaald.

Wethouder Stemerdink: "ik ben blij met dit mooie resultaat, we hebben ons doel ruimschoots gehaald. Meer jongeren zijn weer naar school of aan de slag in een leuke baan. Vanuit het actieplan hebben we ingezet op het in contact brengen van jongeren en werkgevers, het in beeld brengen van alle jongeren die thuis op de bank zitten en het geven van trainingen op het gebied van empowerment en solliciteren."

Een nieuwe manier om jongeren op weg te helpen is de ontwikkelroute. Om het gat op het cv niet verder te laten groeien, neemt een jongere vanaf het moment dat zij een uitkering aanvragen voor 18 uur per week deel aan de ontwikkelroute.

De ontwikkelroute richt zich op het vergroten van het zelfbewustzijn, persoonlijke ontwikkeling, sollicitatievaardigheden anno 2017, het in beweging brengen en blijven, administratie, werkervaring en scholing. Een onderdeel van de ontwikkelroute is sport. Juist het sporten zorgt ervoor dat jongeren letterlijk en figuurlijk in beweging komen.

Ook is ingezet op Jongeren in de Lift, waarbij jongeren en werkgevers met elkaar in contact worden gebracht en jongeren pas de deur uit mogen met een afspraak met een werkgevers op zak. Sinds de start in december 2015 hebben 102 jongeren meegedaan aan jongeren in de lift. Zo'n 47% van deze jongeren heeft een baan gevonden, 11% van de jongeren is teruggegaan naar school en 11% heeft gekozen voor een leerwerkplek.

Verder is ingezet op het in op het in beeld krijgen van alle jongeren die 'op de bank' zitten. Stemerdink: "Niet alle jongeren vragen een uitkering aan. Een aantal van deze jongeren kennen we via jongerenwerkers, maar dat zijn ze niet allemaal."

Persoonlijk contact en het daadwerkelijk opzoeken van de jongeren blijkt effectief. Tijdens de huisbezoeken bleken in 2016 56 en in 2017 53 jongeren daadwerkelijk buiten beeld. Van deze groep doen nu 38 jongeren mee in een traject naar werk of school, 14 van hen heeft een uitkering aangevraagd.

In 2018, het laatste jaar van het actieplan Jeugdwerkgelegenheid, blijft de ambitie onverminderd hoog. Stemerdink: "Volgend jaar zetten we opnieuw in op het activeren en het naar werk begeleiden van jongeren. We blijven met jongeren in gesprek om hen te motiveren aan de slag te gaan op school of in een baan zodat ze een goede start hebben."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant