Jan van Vliet met zijn boek 'Rondje Noordzee' (foto/tekst: Dick Janssen).
Jan van Vliet met zijn boek 'Rondje Noordzee' (foto/tekst: Dick Janssen).
WIE IS...

Wie is Jan van Vliet?

Actueel 1.899 keer gelezen

Leidschendam - Jan van Vliet woont met zijn vrouw op een deel van de voormalige boerderij van zijn ouders aan de Parnashofweg in Leidschendam. Als jongetje groeit hij op met overall en laarzen aan en speelt op het erf, in de hooitas en in de polder. Vandaar dat hij een echt buitenmens is.

Op 1 oktober 2013 nam Jan van Vliet (69), die werkte bij Unilever, Rijkswaterstaat en het milieuministerie, afscheid van het werkzame leven. Hij is altijd al een fietser geweest, maakte veel fietstochten met zijn gezin, broers en vrienden en nam ook deel aan de Alpe d'Huzes. Vandaar dat hij besloot de uitdaging van een avontuurlijke fietstocht aan te gaan; langs de kusten van acht landen rond de Noordzee. Op 27 april 2014 ging hij op pad met 35 kg bepakking op zijn fiets.

Bijna drieënhalve maand was hij onderweg; van eind april tot begin augustus. Via België, Engeland, Schotland, de Shetlandeilanden, de Orkney-eilanden, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland keerde hij uiteindelijk weer in Nederland terug. In totaal fietste hij in 104 dagen zo'n 7.500 km. "Na 6.000 km had ik pas zes rustdagen gehad", illustreert hij het feit dat het bepaald geen vakantievieren was.

Het streven was om zo'n 100 km per dag te fietsen en hij was gemiddeld 12 uur onderweg. Hij maakte ook veel foto's en aantekeningen om aan de hand daarvan zijn reisverslagen te kunnen schrijven. Slapen deed hij vooral op campings en een enkele keer in een hotelletje of Bed & Breakfast. "Dus daarnaast was ik ook nog iedere dag een tijdje bezig om mijn tentje op te zetten, eten te koken, douchen en de verslagen in te tikken op de meegenomen tablet. Daarna slapen en 's morgens vroeg weer op pad." En af en toe moest hij natuurlijk wifi zien te vinden om zijn blogs/verslagen online te kunnen zetten.

Hoewel Van Vliet het overgrote deel in zijn eentje fietste, vergezelden twee van zijn drie dochters en zijn vrouw hem beurtelings een stuk op de fiets. "Ik heb tijdens de tocht ontzettend van hun gezelschap genoten."

Zijn avondmaaltijd was wel vrij eentonig; iedere avond pasta. "Meestal met uien, champignons, vis en verschillende groenten: veel broccoli en sla", aldus Van Vliet. "En een halve liter yoghurt." Ook overdag moest hij goed blijven eten en drinken. Veel water, sowieso een liter melk, twee keer zoveel boterhammen als normaal, een appeltje, veel bananen en heel veel Snickers.

Blessures liep hij hoegenaamd niet op. "Kennelijk had ik een heel goed zadel, want ik had zelfs geen zadelpijn. Wel bleef ik een keer in Engeland in de treinrails steken en door mijn val had ik toen een flinke jaap in mijn hand." Ook met de materiaalpech viel het alleszins mee. Zijn Koga (nog aangeschaft bij Jan van Haastrecht – red.) met zowel voor als achter bagagedragers, is bijna heel gebleven. "Ik had één keer een lekke band en mijn remblokjes waren een paar keer helemaal weggesleten. Pas op de voorlaatste dag brak mijn voordrager af en moest ik die vasttapen."

"Het fietsen was vaak intens genieten, maar soms ook enorm afzien", aldus Van Vliet. "Vooral in Engeland had ik best veel regen bij soms niet meer dan 7 graden en dat was niet fijn. Maar er is ontzettend veel natuurschoon om je heen te zien. Vooral langs de noordkust in Schotland was het genieten, met aan de ene kant de highlands en aan de andere kant al die mooie gele brem en de zee. Maar ook de natuur in en rond de fjorden en het fietsen door de 'Himalaya' in Noorwegen was fantastisch. Het was echt een belevenis." Uiteindelijk kwam hij moe, maar voldaan – en 8 kilo lichter – terug.

Zijn belevenissen deelt hij graag met anderen. Vandaar dat hij er een boek van 228 pagina's over schreef: 'Rondje Noordzee', ISBN 9789402241662. Het is te bestellen op www.boekscout.nl.

En Van Vliet is er vooralsnog niet klaar mee. Als zijn vrouw hem een week of zes kan missen, wil hij in 2019 of 2020 nog een keer naar St. Petersburg fietsen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant