Afbeelding
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Vuurwerk boven Voorburg?

Actueel 906 keer gelezen

Voorburg - Het nieuwe jaar van 1950 was net enkele dagen oud toen gans Voorburg in rep en roer werd gebracht. Dat kwam omdat een vreemd verschijnsel was waargenomen, dat leek op een grote vuurbal. De meest wilde geruchten deden de ronde. Was het wellicht de jeugd geweest die ijverig aan het nagenieten was van overtollig vuurwerk?

Rond de jaarwisseling is het altijd een geknal van jewelste. Dat is nu zo en dat was vroeger ook zo. Het kwam al voor bij onze Germaanse voorouders, die met al het knallen de boze, duistere geesten verjoegen die tijdens de Kerstdagen hun kans dachten waar te nemen. In vroegere tijden werd dat vaak met carbid gedaan.

Door F.J.A.M. van der Helm

Oosterbegraafplaats
Diverse mensen zagen in de namiddag van zaterdag 7 januari een groot lichtschijnsel aan de lucht. Het leek op een vuurbal, maar anderen spraken zelfs van een brandend vliegtuig dat naar beneden kwam boven de Oosterbegraafplaats aan de Rodelaan. Het gevaarte kwam uiteindelijk ergens in de polder terecht op de grens van Voorburg met Leidschendam. Veel bewoners schrokken bij het horen van het angstaanjagende verschijnsel. De vuurbol werd slechts door enkelen waargenomen. Op de plaats van de vermoedelijke landing was niets meer te vinden van het gloeiende stuk vuur.

Meteoor
De polder werd verder afgezocht. Toen er niets werd gevonden, kwamen er speculaties over het verschijnsel dat was waargenomen. De meest uiteenlopende verklaringen kwamen naar boven. Wetenschappers werden erbij gehaald die de verhalen onderzochten. In ieder geval kon het geen vuurwerk zijn geweest, want daarvoor was het te groot. Wel werd gedacht aan een meteorologisch verschijnsel als een meteoor of zo. Aan de hand van de beschrijvingen van enkele getuigen leek een dergelijk luchtverschijnsel niet uit te sluiten. Vlak vóór de landing ontplofte de vuurbol in tweeën. Het ene stuk viel op de grond en het andere spatte uiteen als een vuurpijl.

Eén van de getuigen die het object had gezien was mevrouw Van der Elst van de Loolaan. Het moet kwart vóór vier zijn geweest. Ze dacht aanvankelijk aan het neerstorten van een klein vliegtuigje. De vuurbal ging in een schuine richting ten opzichte van het aardoppervlak en veranderde op een gegeven moment van koers om lijnrecht naar beneden te gaan. Het was allemaal in enkele seconden gebeurd. Het had haar erg aangegrepen. Gelukkig had haar man, die op haar paniekerig roepen was afgekomen, het ook gezien. Maar toen hij zondagochtend ging zoeken naar mogelijke sporen, vond hij niks.

Er werd nog gedacht aan een mogelijke lichtkogel die zou zijn uitgeworpen door een vliegtuigje, maar bij navraag op Ypenburg leverde dat niets op. De enige denkbare oplossing die overbleef was een oefening van de Nationale Reserve. Zij had de nodige seinmunitie tot ontploffing gebracht nabij de Damsightschool. Mogelijk is dat signaal voor het verschijnsel aangezien.

Reacties naar: helmhuis@ziggo.nl.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant