Samen met het met het Rode Kruis worden door het Platform Gehandicapten scootmobieltochten in de zomermaanden georganiseerd (archieffoto).
Samen met het met het Rode Kruis worden door het Platform Gehandicapten scootmobieltochten in de zomermaanden georganiseerd (archieffoto).

Platform Gehandicapten zoekt nieuwe voorzitter

Actueel 576 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het Platform Gehandicapten LV is een actieve groep die zich inzet voor mensen met een lichamelijke handicap waarvoor dat nog niet mogelijk is.

Het Platform Gehandicapten is een stichting met vrijwilligers van mensen mét en mensen zónder een lichamelijke beperking. De organisatie komt op voor de belangen van deze groep chronisch zieken of mensen met een lichamelijke beperking, maar ook voor ouderen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn. "Wij willen begrip kweken voor het feit dat mensen met een handicap erbij horen en dat mee kunnen doen in de samenleving vanzelfsprekend moet zijn", aldus voorzitter Carina Schaap. Het Platform is actief voor mensen met een beperking. Denk hierbij aan zorg, voorzieningen Wmo, wonen, vervoer, toegankelijkheid gebouwen. Regelmatig wordt over deze zaken overlegd met wethouder en ambtenaren, andere organisaties en politieke partijen. Ook is het platform actief met twee werkgroepen: de werkgroep Openbare Toegankelijkheid en de werkgroep Scholenvoorlichting. Samen met het met het Rode Kruis worden scootmobieltochten in de zomermaanden georganiseerd. Verder verschijnt driemaal per jaar een nieuwsbrief met actuele informatie. Meer is te lezen op www.platformgehandicaptenlv.nl.

Het platform brengt op een speelse manier leerlingen van groep 8 van de basisschool begrip bij voor mensen met een lichamelijke handicap en voor doven of blinden/ slechtzienden. De leerlingen krijgen verschillende opdrachten. Zij moeten bijvoorbeeld als halfzijdig verlamde een trui aantrekken met één hand of een beschuit smeren met een geschikt hulpmiddel. Maar ze rijden ook in een rolstoel met hindernissen. Of zij lopen met een taststok als blinde of ervaren wat je kunt doen als je doof bent. Al deze activiteiten worden begeleid door mensen die zelf deze handicap hebben. Op deze manier worden ongeveer 250 kinderen per jaar bereikt en het project loopt al bijna 6 jaar. Het resultaat mag er zijn: kinderen vinden het leuk en worden bewust waar mensen met een lichamelijke beperking (letterlijk) tegenaan lopen.

De werkgroep Toegankelijkheid geeft vaak advies bij de bouw. Dat is bijvoorbeeld bij het nieuwe zwembad De Fluit gedaan. Hoe eerder de werkgroep betrokken wordt, hoe beter, dat scheelt aanpassingen achteraf. Soms gaat het eerst mis; denk hierbij aan de nieuwe bibliotheek in Leidschendam. Deze is op de eerst verdieping met een hoge toegangstrap. Onbereikbaar voor de doelgroep, maar ook voor ouders met een kinderwagen. Uiteindelijk is daar, mede door de inspanningen van de werkgroep, een goede buitenlift geplaatst. Veel winkels hebben een hoge drempel, de horeca is vaak niet geschikt en/of heeft geen gehandicaptentoilet, sportverenigingen zijn niet altijd toegankelijk. Ook openbare gebouwen zijn niet altijd goed aangepast. Stoepen en straten missen soms een goede afrit en zijn in slechte staat. De werkgroep denkt mee en adviseert.

Juist in deze tijd dat iedereen zolang mogelijk zelfstandig moet blijven wonen en deel moet nemen aan de samenleving, moet er nog veel gebeuren om dit mogelijk te maken. Er zijn te weinig geschikte woningen. Dankzij de inspanningen van het Platform zijn er bij de nieuwbouwplannen voor de Weidestraat in Leidschendam 16 aangepaste woningen opgenomen en uitgevoerd. Een ander punt is het beperkte toegankelijke openbaar vervoer. Lang niet alle bus- en tramlijnen zijn aangepast. Het verlenen van mantelzorg is vaak een zware opgave. Ondersteuning bij deze taak kan mensen hierbij helpen.

Er is nog altijd veel te doen voor het Platform: natuurlijk het voortzetten van de genoemde werkzaamheden, maar net zo belangrijk is het in gesprek blijven met de gemeente, met name voor de uitvoering van het beleid van de Wmo. Ook voor de toegankelijkheid van gebouwen en omgeving is het belangrijk. En het platform wil graag verder uitbouwen van wat er is opgebouwd. Hiervoor wordt een nieuwe voorzitter gezocht. Meer informatie via e-mail: luukencarineschaap@gmail.com, of tel. 070-3871704.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant