De rallytruck ‘het blauwe schatje’ van Van Velsen Rallysport in het bivak (foto: Alessio Corradini).
De rallytruck ‘het blauwe schatje’ van Van Velsen Rallysport in het bivak (foto: Alessio Corradini).

Van Velsen Rally Sport finisht in Dakar

Actueel 313 keer gelezen

Stompwijk - De Africa Eco Race, een loodzware rally van twee weken en 6000 km over zand, stenen en vooral heel veel duinen met de finish in Dakar, Senegal, bezorgde Van Velsen Rally Sport veel uitdagingen. Maar ze hebben de finish gehaald.

"We hebben van de eerste tot de laatste kilometer genoten en we wisten dat het zwaar zou worden maar zó zwaar had ik niet gedacht." Aad van Velsen, teameigenaar en coureur van Van Velsen Rally Sport heeft zijn zwaarste rally ooit gereden. "De eerste week zijn we zonder noemenswaardige problemen doorgekomen hoewel we toen al meerdere dagen enorm lange etappes van meer dan 400 km voor de kiezen kregen. We waren misschien niet de snelstemaar vele anderen hadden problemen met bijvoorbeeld lekke banden. Dat is ons bespaard gebleven en zo konden we langzaam stijgen in het klassement."

In de voorbereiding op deze rally had het team een eigen assistentietruck gebouwd die werd bestuurd door de zoon van Aad, Michel van Velsen. De monteurs, Stefan, Arie en Michel en teammanager Rachel konden hiermee optimaal de noodzakelijke ondersteuning geven voor onderhoud en reparaties van de rallytruck in het bivak. En die back-up bleek hard nodig, vertelt Aad. "We kregen te maken met meer duinen dan dat ik ooit heb gezien. En het was heel zacht zand. We hebben meerdere keren in de enorme hitte flink moeten scheppen om weer door te kunnen en soms stonden we al een paar meter later weer muurvast. Dat was heel zwaar."

Maar het team kreeg ook te maken met technische uitdagingen. "Onze monteurs hebben na een aandrijfprobleem de hele nacht moeten doorwerken om de truck een paar minuten voor de start van de volgende etappe klaar te hebben." Door een probleem met de besturing aan het begin van de voorlaatste etappe heeft de cabinecrew uit veiligheid besloten die etappe te verlaten. "We konden nog wel rijden maar we zouden dan wel een onnodig risico nemen en dat is niet de bedoeling. We zijn toen naar het bivak gereden en onderweg konden we met een reserveonderdeel uit onze rallytruck een koelingsprobleem van de assistentietruck nog even oplossen. De monteurs hebben er voor gezorgd dat we met de rallytruck weer veilig en competitief aan de start konden verschijnen van de laatste echte wedstrijdetappe. Ik heb diep respect voor hun doorzettingsvermogen."

De laatste etappe was een rondje om het beroemde Lac-Rose bij Dakar in Senegal. "Dit is de plek waar alle grote Dakar helden in het verleden zijn gefinisht en voor ons in de rallytruck een bijzonder moment en een droom die werkelijk wordt." De emotionele ontlading is dan ook groot als het team met voor op de truck de vlag van Stompwijk over de finish komt en de medailles in ontvangst neemt. "Naar dit moment heb ik jaren uitgekeken, hard voor moeten werken en veel voor moeten laten. Dit is geweldig!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant