Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

OH, OH…SELFIES!

Actueel 374 keer gelezen

Waar is de romantiek van het fotorolletje? Pielend ingebracht (eikel, omgekeerd!) en dan met beleid schieten. Om geen foto te verspillen. Rolletje van 12, 24 of 36. Met de continue angst of het prentje gelukt was.

Kodak -of Fuji rol leverde je met spanning in. Geen tweede kans. Bij het afhalen de vaste vraag: "Kijkt u ze even na? Tevreden?" Overbodig, want bij zowel ja of nee, kon ook welwillend personeel er geen moer aan veranderen. Mislukt bleef mislukt.

Nu het tijdperk, dat het brandmerk 'selfie-periode' krijgt. Alles wordt gefotografeerd. Alles! Ingesloten door hevige bosbranden? Eerst mezelf klikken met vuur op achtergrond. Orkaan? Eerst mezelf en de boom op mijn auto vastleggen. Ook selfies bij fataal ongeluk. Knipt zo lekker weg. Eerst helpen? Ja, doei! Ben geen hulpverlener (..).

Fenomeen 'selfies'! Jezelf alom, echt overal op de foto zetten. Klikken had vroeger een negatieve klank. Klikken was verraden. De betekenis van dat woord heeft een upgrade gekregen. Klikken staat nu voor "kijk mij eens!" Het verraadt soms nog wel een ernstig patroon van simpelheid.

Haagse politici kruipen uit hun isolement. Voor hun Heintje Davids-effect (dáár zijn we weer!) Zij overspoelen ons (code rood, blijf binnen!!) vanwege gemeenteraadsverkiezingen. Je reinste apekool. Ze passeren haastig, terwijl ze totáál niet weten, wát er in die gemeenten speelt. Interesseert ze ook geen snars. Naast hun nationale opperhoofd verzuipen compleet onbekende dorpspolitici hijgend in dweepzieke adoratie. Heerlijk om te zien!

Volwassenen doen plots dwaas. Willen ze met Geert of Alexander op de foto. Staan ze happig naast Mark of Sybrand. Dringen ze zich naar voren voor een selfie met een van de bendeleden van het Binnenhof kartel 'Slijmen en Lijmen'. Vraag me altijd verbijsterd af, wat je met zo`n foto moet?

Geert en ik op een selfie. En nu? Thuis ophangen? Aan mijn 99-jarige moeder tonen? Is dat niet een vorm van euthanasie? Opscheppen bij mijn kinderen? Mijn dochter is zeer empathisch. Die zal mompelend liegen, dat ze het leuk vindt. Mijn zoon is iets anders geboetseerd. Die zal vluchtig kijken en vlijmscherp sneren: "Mijn hemel, z`n midlifecrisis is begonnen"

Waarom selfie met Jesse Klaver? Word je fysiek opgewonden door die opgestroopte mouwen van zijn witte (Omo?) overhemd? Een selfie met Asscher boven mijn bed? Komt ons liefdesleven niet ten goede. Hoewel, hij was wel 'vieze premier'. Selfie, samen met Kees van der Staaij, op het nachtkastje? Staat gelijk aan een rituele moord op het laatste restje romantiek. Kilootje Viagra, dan nog niks, door Kees.

Begrijp selfies niet. Zou me rot schamen om als volwassen vent een selfie aan Marianne Thieme te vragen. Daarbij vreet ik meer vlees in een week dan zij in haar hele leven, dus dat selfie is ongepast. Al zou het wel mooi in een museum staan met als titel: 'Kruisbestuiving herbivoor en carnivoor'.

Ik, met mijn getekende autoriteitenallergie, zal nóóit een selfie maken met zo`n politieke passant.
Kan echt niet verzinnen, waarom. Daarbij nog iets cruciaals. Ronald en machthebbers.

Dat klikt sowieso niet!

Uit de krant