Leerlingen van ROC Mondriaan begeleiden ouderen bij het zwemmen in zwembad de Fluit. (foto: Michel Groen).
Leerlingen van ROC Mondriaan begeleiden ouderen bij het zwemmen in zwembad de Fluit. (foto: Michel Groen). Foto: Michel Groen

Jong begeleidt oud(er) in het water

Actueel 1.276 keer gelezen

Leidschendam - Zwembad de Fluit is een samenwerking aangegaan met ROC Mondriaan voor het project 'Jong en oud in het water'. Een klas studenten van de opleiding Sport en Bewegen van het ROC begeleidt hierbij cliënten uit woon-zorgcentrum de Mantel in het water. "Het was geweldig om te zien hoe de ouderen genoten van het zwemmen", vertelt Theo Kok, manager van zwembad de Fluit.

Door Inge Koot

Veelal hebben cliënten van woonzorgcentra door ouderdom of door hun ziektebeeld geen mogelijkheid meer om te gaan 'zwemmen'. Door het project 'Jong en oud in het water' wordt de mogelijkheid gecreëerd om cliënten weer de vrijheid van het bewegen in het water te laten beleven. Elke oudere wordt begeleid door twee leerlingen.

De leerlingen zijn op school voorbereid door Annemieke Ebbers van Sportfondsen. Zij is de initiatiefnemer van het project 'Jong en oud in het water' en heeft het inmiddels op meerdere locaties van Sportfondsen, verdeeld over Nederland, uitgezet. "Annemieke heeft voor de klas gestaan op het ROC en vertelt over wat er van de leerlingen wordt verwacht. Veiligheid staat daarbij voorop."

Cliënten woonachtig in woon-zorgcentra, veelal ouderen met een vorm van dementie of een somatische beperking, kunnen deelnemen aan het project. "We zijn nu gestart met zorgcentrum de Mantel maar we gaan met meerdere tehuizen gesprekken voeren." Alvorens de cliënten naar het zwembad komen is de zorgbehoefte besproken en heeft de projectleider dit afgestemd met de leraar van ROC Mondriaan. Gezamenlijk wordt er dan ook gekeken naar de juiste indeling van cliënt en leerling. Voordat de activiteit plaatsvindt, loopt de projectleider de opgestelde checklist na om de veiligheid te kunnen waarborgen. Deze checklist behelst naast praktische punten ook controles op de veiligheid.

Bij elke activiteit zijn er zorgmedewerkers vanuit de Mantel aanwezig. Tevens zijn er diverse vrijwilligers aanwezig die ondersteunen bij het vervoer, het omkleden en de begeleiding naar het zwembad. In het water worden de studenten begeleid door een leraar van ROC en een zwemonderwijzer van de Fluit. Daarnaast zijn er meerdere gecertificeerde medewerkers van de Fluit aanwezig. Deze bedienen eventueel de tillift waarmee bezoekers in een rolstoel het water in kunnen worden geholpen.

Na het zwemmen werd er gezamenlijk een kopje koffie gedronken voordat de ouderen weer terugkeerden naar woonzorgcentrum de Mantel en de leerlingen terug naar school. Tot de zomervakantie staat er elke maand een maandagochtend gepland voor de ouderen. De eerstvolgende is op 19 februari. "Op deze eerste ochtend zorgden twee leerlingen voor een ouderen. Als er meer ervaring is zal dit een op een worden. Dan kunnen er ook meer ouderen deel gaan nemen aan de activiteit."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant