Er komen op de Rijnlandlaan minder woningen dan eerst de bedoeling was, maar meer dan omwonenden willen (foto: Hans Willink).
Er komen op de Rijnlandlaan minder woningen dan eerst de bedoeling was, maar meer dan omwonenden willen (foto: Hans Willink). Foto: Hans Willink

Groen licht voor nieuwbouw Veurs Voorburg

Actueel 943 keer gelezen

Voorburg - Voor Veurs Voorburg was dinsdag 23 januari een historische dag. Het stedenbouwkundig plan Rijnlandlaan werd vastgesteld door de gemeenteraad. Dat betekent dat er na 20 jaar touwtrekken eindelijk nieuw gebouwd gaat worden voor Veurs Voorburg.

Door Inge Koot

Net als de VVD hadden omwonenden graag gezien dat er slechts 30 sociale woningen gebouwd zouden worden. Zij hadden dit al aangegeven tijdens diverse informatieavonden. "Het is te veel, te vol, te massief en er is te weinig ruimte voor groen", zegt mevrouw Balk nog maar eens tijdens de raadsvergadering van 23 januari. Het plan was al aangepast zodat er meer ruimte over blijft voor groen. En tijdens de vergadering besloot de gemeenteraad dat er, in plaats van 66 appartementen, slechts 48 gebouwd gaan worden. Het amendement dat werd ingediend door D66, GBLV, CDA en SGP-CU werd ook gesteund door de VVD. "Elke vermindering ten opzichte van de 66 is meegenomen maar het liefst hadden wij gezien dat het 30 appartementen zouden zijn," verklaart VVD-er Bart Eleveld. PvdA en GroenLinks stemden tegen het amendement. Zij wilden er 54 appartementen bouwen.

Omdat er veel voorzieningen in de buurt zijn en de locatie goed bereikbaar is met openbaar vervoer, stelden omwonenden voor om de appartementen toe te wijzen aan ouderen. Omdat ook een jongere doelgroep baat heeft bij deze voorzieningen bleef de raad bij haar standpunt om zowel jong als oud te huisvesten zodat er een goede mix komt in de wijk. Alle woningen worden leeftijdsbestendig ingericht en zijn dus ook geschikt voor ouderen. Ook wordt er voldoende parkeergelegenheid gerealiseerd in de buurt. Daarnaast worden de woningen zo duurzaam mogelijk gebouwd, dat betekent volgens wethouder Kist van het gas af en nul op de meter.

Nu het stedenbouwkundig plan is vastgesteld, kan ook Veurs Voorburg verder met het ontwerpen en aanbesteden van de plannen voor de nieuwe school. Locatiemanager Korneel van den Bulck geeft aan dat een nieuw gebouw voor Veurs Voorburg heel hard nodig is.

D66, CDA en CU-SGP dienen nog een motie in waarbij zij het college opdragen te onderzoeken of het samenvoegen van twee bouwblokken tot één bouwblok de leefomgeving van de buurt ten goede komt. Deze motie wordt aangenomen nadat wethouder Floor Kist had aangegeven dat dit geen vertraging gaat opleveren voor de nieuwbouw voor Veurs Voorburg en Pinkeltje. Na de sloop van het oude gebouw van Pinkeltje kan gestart worden met de bouw van Veurs Voorburg. Dit levert geen extra vertraging op omdat Veurs Voorburg deze tijd gebruikt om de nieuwbouwplannen verder uit te werken. De nieuwe basisschool De Dijsselbloem met turnhal is naar verwachting in juni klaar. Het schoolplein wordt na een motie van de gemeenteraad groter, zodat er meer speelruimte komt. Na de zomervakantie wordt de nieuwe school in gebruik genomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant