Het Cleanteam haalt op bekende probleemlocaties al het afval naast de onder- en bovengrondse containers weg (tekst/foto: Inge Koot).
Het Cleanteam haalt op bekende probleemlocaties al het afval naast de onder- en bovengrondse containers weg (tekst/foto: Inge Koot).

Is er een afvalprobleem of is het gewoon een kwestie van wennen?

Actueel 2.210 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Sinds september vorig jaar is de manier van afvalinzameling in Leidschendam-Voorburg gewijzigd. De belangrijkste verandering is wel het één keer in de twee weken ophalen van restafval en GFT in plaats van elke week. De bedoeling is dat afval steeds beter gescheiden wordt. Bruikbare grondstoffen worden dan hergebruikt. Tevens is er in Voorburg-Midden gestart met het ophalen van grondstoffen in plaats van restafval. Heeft dit geleid tot een afvalprobleem binnen de gemeente of is het slechts een kwestie van wennen voor veel inwoners?

Door Inge Koot

"Avalex is de afvalinzamelaar in ondermeer Leidschendam-Voorburg", zegt Dick van Eijk, teamleider inzameling van Avalex. "Klachten gaan met name over volle ondergrondse containers waar afval naast wordt geplaatst. Het is in het begin ook niet overal even goed gegaan. Maar Avalex monitort deze klachten nu beter en stemt strakker haar logistiek daar op af. Soms worden de containers vaker of op andere dagen geleegd of er wordt een extra container bij geplaatst. Bij elke melding rukt Avalex uit om de container zo snel mogelijk te legen. Vaak blijkt de container echter niet vol te zijn en is het gemakzucht van de inwoners om het afval maar naast de container te gooien."

Avalex en de gemeente proberen samen op allerlei manieren de problemen te tackelen. Sinds eind december wordt een tijdelijk Cleanteam ingezet. Zij rijden door de wijk om op bekende probleemlocaties al het afval naast de onder- en bovengrondse containers weg te halen. Ook is een interviewteam op de locaties in gesprek gegaan met inwoners om zo te achterhalen hoe inwoners tegen het nieuwe systeem aankijken en waar zij problemen ondervinden. Het Cleanteam loopt elke dag de zogenaamde afvalhotspots in de gemeente na. Een van deze hotspots is het milieupark in de van Geusaustraat. Daar ligt op woensdag 14 februari hout en karton naast de papiercontainer en een grote afvalzak met plastic naast de PMD-container. Na controle blijken beide containers niet vol te zijn. De papiercontainer blokkeert omdat er een groot stuk karton klem zit. "De inwoner had dit in kleinere stukken moeten aanleveren", vertelt Suzanne van der Kraan van het Cleanteam. "En het hout dat naast de container staat, is grofvuil."

Suzanne en haar collega Sheldon Geertruida ruimen het karton op en gooien het hout achterin de vuilniswagen. De vuilniszak met PMD-afval wordt kleiner gemaakt en in de PMD-container gegooid en zo ziet het milieupark er weer netjes uit. Op naar de volgende hotspot. En zo worden alle ongeveer 48 hotspots in Leidschendam-Voorburg nagelopen op afvaloverlast. In de helft van de gevallen blijkt dat bewoners hun afval naast een niet volle container plaatsen. Met handhaving van de gemeente wordt vervolgens afgestemd waar afval onterecht wordt bijgeplaatst. Handhaving probeert de bewoners te achterhalen en te beboeten voor illegaal aangeboden afval. Avalex en de gemeente hopen dat deze gezamenlijke aanpak leidt tot een schone wijk.

Met het nieuwe inzamelen is gestart in de wijk Voorburg-Midden. Het doel is om zo min mogelijk restafval over te houden. Verbranden van restafval wordt namelijk steeds duurder en is bovendien slecht voor het milieu. De restafvalcontainer bij laagbouwwoningen wordt dan gebruikt als PMD-container (Plastic- en Metalen verpakkingen en Drinkpakken). Na GFT bestaat het grootste deel van het huishoud uit PMD. Dit wordt gesorteerd bij de eindverwerker en omgezet in grondstoffen waarvan nieuwe verpakkingen gemaakt worden.

Machteld Woudenberg (woordvoerder Avalex) weet dat papier en glas scheiden goed gaat. Maar PMD scheiden is voor veel inwoners nieuw terwijl dat juist veel voordelen oplevert voor het milieu. "Hoe minder afval in de restafvalcontainer, hoe beter! Want restafval wordt verbrand en PMD wordt hergebruikt." In Voorburg-Midden moet de inwoner het restafval zelf naar een restafvalcontainer in de buurt brengen. Deze staan binnen een afstand van max. 250 meter van elke woning. Voor mensen die lastig ter been zijn, kan bij de gemeente een regeling aangevraagd worden. Volle containers kunnen gemeld worden via 0900 0507 of via info@avalex.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant