Afbeelding
WIE IS

Liam Jeans, Sportman van het Jaar in Rijswijk

Actueel 1.371 keer gelezen

Leidschendam - De Sportman van het jaar 2017 van Rijswijk heet Liam Jeans, maar in feite is deze bokser woonachtig in Leidschendam en hij gaat naar school op het 's Gravendreef College in Leidschenveen.

In 2016 pakte Liam de titel op het open Zuid-Nederlands kampioenschap en afgelopen december werd de 15-jarige Leidschendammer Nederlands kampioen in de gewichtsklasse onder de 57 kg. Op grond van deze prestatie werd hij Sportman van het Jaar. Liam bokst wedstrijden door heel Nederland, maar vooral veel wedstrijden in het buitenland, zoals in de Bundesliga in Duitsland, in Engeland, Denemarken en Zweden.

Liam begon op zijn 10e met boksen bij LV Boxing in de wijk De Prinsenhof in Leidschendam. "Ik was een beetje onzeker en toen heb ik zelf bedacht dat boksen misschien wat voor mij zou zijn voor een beetje extra weerbaarheid en zelfvertrouwen", aldus Liam. "Ik heb ook nog wel even gevoetbald, maar dat ging hem niet echt worden", lacht hij.

Na ca. drie jaar stapte Liam over naar Sportcentrum Nicolaas in Rijswijk om zich verder te kunnen ontwikkelen. Na eerst 2 jaar alleen te hebben getraind, mocht hij ook zijn eerste wedstrijden gaan boksen. "Dat mag pas vanaf je 12e", laat hij weten.

Hoewel je bij het profboksen je vraagtekens kunt zetten of het geen gevaar oplevert voor je gezondheid, is het amateurboksen minder gevaarlijk, meent Liam. "Je hebt sowieso hoofdbescherming en de handschoenen dempen ook behoorlijk. Het is vooral veel technisch boksen en er gaan maar zelden boksers knock-out." Al is het hem wel een keer gelukt een tegenstander te vloeren tijdens de tweede ronde van een wedstrijd in Denemarken, waarna de scheidsrechter de partij in de derde ronde afbrak op technisch knock-out.

Liam traint 5 tot 6, maar in de aanloop naar wedstrijden soms zelfs wel 7 keer per week, gemiddeld anderhalf uur per keer. Dat zijn veel centrale trainingen, sparren, slaan op bokszakken en krachttraining. De wedstrijden zelf zijn vrij kort; drie keer 2 minuten. "Maar wel heel veel bewegen en veel stoten", vertelt Liam.

Verder moet hij, zeker richting wedstrijden, goed opletten op zijn gewicht. Hij moet immers onder die 57 kg blijven. "Dan eet ik vooral veel muesli en magere producten. Voor mij dan dus geen sauzen, snoepjes of zakken chips." In de rustigere tijden mag hij de teugels wat laten vieren en kan hij ook af en toe een patatje eten. "Mijn vetpercentage is zo tussen de 8 en 9 procent, wat echt wel goed is", laat hij weten. Omdat hij echter nog groeit, zit het er dik in dat hij op korte termijn naar een hogere gewichtsklasse moet. "Ik ben nu ook wel iets zwaarder Maar het ligt eraan hoe ik me voel. Als ik me wat slapper ga voelen zal ik wat meer moeten eten en ga ik naar de hogere gewichtsklasse, onder de 60 kg."

Liam leeft dus echt voor de sport, wat een ijzeren discipline vergt. Maar hij gaat er vol voor, gesteund door zijn trainer en begeleiders. "Er is mij verteld dat ik zeker mogelijkheden heb om het ver te schoppen", zegt de sportman. Hij probeert er dan ook alles uit te halen wat erin zit.

Inmiddels heeft hij al vele bekers en medailles gehaald, waaronder zilver en brons op grote internationale toernooien. "In Duitsland krijg je vooral oorkondes", vult hij aan. In juni staan er weer grote internationale toernooien op het programma, waaronder – indien mogelijk – naar Ierland, Engeland en Denemarken. Verder zit Liam in het Nederlands selectieteam, waarmee hij ook regelmatig centrale trainingen en wedstrijden in het buitenland heeft.

Alle reizen worden door Liams vader Gareth gesponsord, die overal heen meegaat. Dat gaat dus aardig in de papieren lopen. "Vandaar dat een sponsor meer dan welkom zou zijn", aldus Gareth Jeans. "Het sponsorplan ligt al klaar, maar het valt niet me om er een te vinden." Hij maakt dan ook graag gebruik van de gelegenheid om te laten weten dat sponsors zich kunnen melden via de e-mail; gdjeans@casema.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant