Staatsbosbeheer (SBB) wil volgende maand opnieuw vele honderden bomen gaan kappen in recreatiegebied Vlietland (foto: Ton Lassche).
Staatsbosbeheer (SBB) wil volgende maand opnieuw vele honderden bomen gaan kappen in recreatiegebied Vlietland (foto: Ton Lassche).

Nog meer bomenkap in Vlietland

Actueel 723 keer gelezen

Leidschendam - Staatsbosbeheer (SBB) wil volgende maand opnieuw vele honderden bomen gaan kappen in recreatiegebied Vlietland, deze keer met de motivatie dat het om bomen gaat die zo ernstig zijn aangedaan door de essentakziekte, dat de veiligheid van passanten in het geding is. Het betreft hier essen langs de Rietpolderweg, het Pijlkruid en op de parkeerplaats Grote Egelskop.

Naar het oordeel van diverse deskundigen rechtvaardigt de conditie van deze bomen echter een dergelijke voorgenomen kaalslag zeker niet en is onafhankelijk onderzoek naar de staat van de bomen en de mogelijkheden voor een minder desastreuze aanpak hard nodig vóór SBB zeer binnenkort voor nog meer kaalslag in Vlietland zal gaan zorgen.

"De rücksichtsloze bomenkap van de afgelopen tijd - 'bij nader inzien' deels volkomen onnodig voor de geplande werkzaamheden aan Rijnlandroute en Meeslouwerplas, maar onomkeerbaar", aldus de Vereniging Vrienden van Vlietland "Heeft grote delen van Vlietland in korte tijd het aanzien van een platgebuldozerde, troosteloze maanvlakte gegeven, waar geen enkele verantwoorde of aantrekkelijke recreatie meer mogelijk is. Het ziet er verschrikkelijk uit: desolaat en deerniswekkend, met hier en daar een kapotte, eenzame stam die om een of andere reden aan de kaalslag is ontsnapt. Daarmee zijn tienduizenden rustzoekers voor lange tijd gedupeerd en de verontwaardiging is dan ook zéér groot over de onzorgvuldige en brute wijze waarop er met dit gebied wordt omgegaan door de verantwoordelijke autoriteiten. En nu dreigt op zeer korte termijn dus weer iets dergelijks, opnieuw zonder enig overleg met de betrokken partijen in Vlietland."

De Vereniging Vrienden van Vlietland protesteert daarom namens haar leden met klem tegen genoemde plannen van SBB en doet een zeer dringende oproep aan u om nog meer onomkeerbare vernielingen in Vlietland te voorkomen. "Concreet betekent dit op korte termijn dat SBB afziet van het voorgenomen tijdschema, zodat er tijd beschikbaar komt voor het inwinnen van onafhankelijk, deskundig en degelijk advies en er fatsoenlijk gecommuniceerd kan worden met vertegenwoordigers van de vele gebruikers van Vlietland."

Ook de familie Juffermans, woonachtig in Vlietland aan de Rietpolderweg, tekent bezwaar aan tegen de voorgenomen bomenkap. "Het viel ons al op dat er heel veel bomen voorzien waren van een markeringsstip. Ons is nu duidelijk geworden wat hier de bedoeling van is. Wanneer nu ook de Rietpolderweg, het Pijlkruid en de parkeerplaats Grote Egelskop gekapt gaan worden heeft dit zeer ernstige gevolgen voor het recreatiegebied."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant