Afbeelding

Wat vindt de politiek: In de hele gemeente moet parkeren gratis blijven

Actueel 437 keer gelezen

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart behandelt het Krantje-online elke dag een stelling vanuit de stemwijzer. De stelling van vandaag: In de hele gemeente moet parkeren gratis blijven.
GBLV/Gemeentebelangen, VVD, D66, CDA en ChristenUnie-SGP zijn het eens met deze stelling. PvdA en GroenLinks oneens.


Volgens de PvdA en GroenLinks is parkeren nooit gratis. PvdA: "links om of rechtsom wordt daarvoor betaald. Door de parkeerder óf door ons allemaal. Betaald parkeren kan ook met een vergunningenbeleid of met andere innovatieve middelen. Het gaat om het doel: Leidschendam-Voorburg leefbaar houden. De PvdA vindt het onwenselijk dat parkeervoorzieningen niet optimaal worden benut, zoals bij station Voorburg, waar gratis parkeerplaatsen worden gebruikt om auto's langdurig te stallen." GroenLinks: "Er is in deze gemeente geen gratis parkeren. De maatregelen om het parkeren te reguleren kosten nu bijna 1 miljoen euro. Het principe dat de gebruiker betaalt, is heel gangbaar. Nu betaalt iedereen mee aan het parkeren van anderen."

GBLV/Gemeentebelangen is voorstander van gratis parkeren, omdat dit een belangrijk pluspunt is voor de winkelcentra en voor de inwoners. "Maar, gratis parkeren kan ook leiden tot parkeerdruk. Dit betekent dat er voldoende handhaving moet zijn en dat er goed naar de inrichting van de openbare ruimte moet worden gekeken om te zien of extra parkeermogelijkheid kan worden gerealiseerd." 
De VVD vindt dat Leidschendam-Voorburg zich nadrukkelijk onderscheid van  buurgemeenten met het gratis parkeren. "Bovendien zorgt betaald parkeren in de ene wijk voor enorme overlast in de volgende wijk. Dat willen we niet", aldus de VVD. 
"D66 vindt dat goede fietspaden en uitstekend openbaar vervoer de automobilist moeten verleiden om de auto vaker te laten staan. Parkeergeld heffen is niet nodig. Bovendien is gratis parkeren goed voor onze ondernemers."
Het CDA wil dat parkeervergunningen en bezoekersvergunningen alleen worden gebruikt waar sprake is van overlast. "Blauwe zones mogen alleen in overleg met de bewoners worden ingevoerd. Ontheffingen voor parkeren worden gratis."
ChristenUnie-SGP: "Het invoeren van betaald parkeren lost problemen niet op, maar verplaatst die slechts naar de omliggende wijken. En als we overal betaald parkeren invoeren is het probleem evenmin opgelost. ChristenUnie-SGP ziet meer in onderzoek naar innovatieve oplossingen, zoals het stimuleren van deelauto's. "

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant