Burgemeester Tigelaar en de wethouders Nadine Stemerdink en Floor Kist aan de slag op Buitengoed Dorrepaal (foto: Michel Groen).
Burgemeester Tigelaar en de wethouders Nadine Stemerdink en Floor Kist aan de slag op Buitengoed Dorrepaal (foto: Michel Groen).

Goed bezig op NLdoet

Actueel 453 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het Oranjefonds organiseerde op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In Leidschendam-Voorburg waren bij 30 klussen meer dan 400 vrijwilligers actief.

Van een grote schoonmaak, de bouw van een kippenhok tot een Indische dag voor ouderen, iedereen droeg zijn steentje bij. Niet alleen het klaren van de klussen maar ook een gezellig praatje, leuke dingen ondernemen en iets doen voor een ander zijn belangrijke drijfveren voor de vrijwilligers die zich tijdens deze dagen hebben ingezet.

Bij woonzorgcentrum Schoorwijck werd een heerlijke HighTea geserveerd aan de bewoners. Zo kwam de inzet van de NL-vrijwilligers direct te goede aan andere mensen. Fijn dat het weer meewerkte, want de meeste klussen waren buiten/opknapactiviteiten. Bijvoorbeeld bij Houtzaagmolen De Salamander zijn de hellingplanken, waarlangs de boomstammen naar binnen worden gehaald, van een nieuwe verflaag voorzien. Dankzij dit onderhoud kan de helling weer jaren mee en de unieke molen het werk blijven doen.

De klussen werden aangepakt door individuele vrijwilligers, vriendengroepen, bedrijven, sportteams, families, serviceclubs en politieke partijen in samenwerking met de vele eigen vrijwilligers van alle organisaties.

Bij Buitengoed Dorrepaal hebben burgemeester en wethouders de bankjes in de Vlindertuin opgeknapt en ook leden van Lionsclub Voorburg staken de handen uit de mouwen bij Buitengoed Dorrepaal. Dit buitengoed, met een dierenweide, winkel, kwekerij, horeca en een speelweide wordt onderhouden door mensen met een beperking en is toegankelijk voor iedereen (gezinnen, groepen, klassen e.d.). Door deze integratie krijgen de mensen van Dorrepaal hier de kans zich te ontwikkelen.

Voor Dorrepaal is NL-Doet erg belangrijk. De ruim 120 cliënten kunnen, ondanks hun beperking, veel doen, maar mogen door deze limitatie niet allemaal met 'gevaarlijk' gereedschap werken. Met behulp van de vrijwilligers kan het Buitengoed weer gereed worden gemaakt om de vele bezoekers te kunnen ontvangen. Buitengoed Dorrelpaal is een locatie van Middin. Mensen met een verstandelijke beperking leren hier het vak van bijvoorbeeld een hovenier, dierenverzorger en horecamedewerker. Zo kunnen ze hierna zo goed mogelijk deelnemen aan de maatschappij.

Een aantal kinderen van lionsleden offerde hun zaterdag op voor Dorrepaal. Gezamenlijk werden de benodigde klussen aangepakt. Naast het vele snoeiwerk in de natuur-cultuur historische tuinen werden stronken met diepgaande wortels uitgegraven om plaats te maken voor een extra terras.

Net als ieder jaar zette de fractie van de lokale politieke partij GBLV/Gemeentebelangen zich in voor NLdoet Dit keer was gekozen voor de Leidschendamse Speeltuin Vereniging (LSV), de enige speeltuinvereniging die onze gemeente rijk is. De handen werden flink uit de mouwen gestoken. Maar niet alleen door GBLV.

Ook de lokale VVD hielp mee met de grote schoonmaak om de speeltuin weer helemaal klaar te maken voor het komende seizoen. De Leidschendamse Speeltuin Vereniging wordt het hele jaar door volledig gerund door vrijwilligers. Daarom kunnen zij altijd extra handen gebruiken. Met deze actie van NL-doet, konden zij een heleboel klussen in één dag van de lijst strepen.

Tweede kamerlid Eppo Bruins (CU) en de lokale kandidaten van ChristenUnie-SGP maakten zich eveneens nuttig. Zij hebben pannenkoeken gebakken en een leuk gezelschapsspel gedaan met bewoners van Julianahof, een huis van Stichting Philadelphia Zorg in Leidschendam.

NL Doet is een actie van het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds pleit ervoor dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Het Oranje Fonds steunt daarom initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander.

In Leidschendam-Voorburg is ruim 25% van de inwoners actief als vrijwilliger bij verenigingen, culturele instellingen, scholen etc. Het vrijwilligerspunt brengt vrijwilligers en organisaties met elkaar in contact. Meer informatie: www.vrijwilligerspunt.nl.

De wethouders Bianca Bremer en Lia de Ridder verven samen met een client van  Middin een bankje (foto: Michel Groen).
GBLV actief in de Leidschendamse Speeltuin (foto: pr GBLV).
GBLV actief in de Leidschendamse Speeltuin (foto: pr GBLV).
Lekker knutselen in De Mantel (foto: Ap de Heus).
Klussen in Stadstuin Rusthout (foto: Ot Douwes).
Ook bij houtzaagmolen De Salamander werd hard gewerkt (foto: Laura Visser Vrijwilligerspunt).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant