Jan van der Geest heeft een imposante erelijst (foto/tekst: Dick Janssen).
Jan van der Geest heeft een imposante erelijst (foto/tekst: Dick Janssen).
WIE IS...

Jan van der Geest?

Actueel 1.952 keer gelezen

Leidschendam - Vorige week maandag trad Jan van der Geest (79) af als bestuurslid van de wijkvereniging Leidschendam-Oud Zuid. Hij heeft 48 jaar in de Zeeheldenwijk in de De Ruyterstraat en de Tedingerstraat in Leidschendam gewoond en was vanaf de jaren '80 bestuurslid van de wijkvereniging, waarvan ongeveer 20 jaar voorzitter. Eerder was hij dan ook al benoemd tot erevoorzitter.

Van der Geest werd geboren in 1938 aan de Stompwijkseweg, tegenover De Drie Molens. "Ik was een van de eerste Leidschendammers, want in dat jaar werden Stompwijk en Veur samengevoegd tot Leidschendam", vertelt hij. Hij ging aan het werk bij Bouwbedrijf Hage en daarna bij de Exploitatiemaatschappij Scheveningen als onderhoudstimmerman, onder andere op de Pier. Daarna was hij nog vijf jaar chauffeur bij het bedrijf. Omdat het werk steeds minder werd, ging hij vervolgens aan de slag bij Van Kampen Toolshop aan de Damlaan in Leidschendam, waar ijzerwaren, gereedschap en zonwering werden verkocht. Hij hield zich vooral bezig met de buitenzonwering. Samen met Lowie Bolleboom is hij jarenlang het gezicht van de winkel geweest. Hij bleef er nog vijf jaar werkzaam nadat de zaak werd overgenomen door Kruijt en ging daar toen na 36 jaar op zijn 63e met pensioen.

Maar Van der Geest is niet alleen bekend van de winkel aan de Damlaan. Als wijkbewoner en bestuurslid van de wijkvereniging heeft hij zich op diverse gebieden ingezet voor de vereniging en het wijkgebouw 't Koophuys. Zo heeft hij zich sterk gemaakt voor de totstandkoming van het sportveldje met kunstgrasmat. Hij was fanatiek deelnemer aan het mini-veldvoetbaltoernooi en in de winter voetbalde hij ook nog in de gymzaal aan De Oude Bleijk. Dankzij hem kwam er een parkeerstrook aan de De Ruyterstraat en hij heeft hij de maandelijkse maaltijd voor alleenstaanden in 't Koophuys mede opgezet. "We begonnen met z'n tienen en dat is uitgegroeid tot maandelijks nu zo'n 30 personen", laat hij weten.

Verder was Jan niet alleen in de vereniging zo enthousiast bezig, alles wat de wijk raakte hield hem heel erg bezig. Zo ook de dreiging van annexatie door Den Haag. Toen Oud Zuid (deels) dreigde te worden ingepikt door Den Haag heeft hij felle strijd geleverd om ervoor te zorgen dat Oud Zuid bij Leidschendam zou blijven. Hij is er zelfs een keer bijna voor opgepakt door de politie tijdens een plakactie op de Damlaan. Het leverde hem de bijnaam 'Burgemeester van de Zeeheldenwijk' op en hij werd ambassadeur van het Wijkplatform. Nog altijd kan hij er niet bij dat er toch een stuk van Leidschendam naar Den Haag is gegaan. "Partyboerderij Hijdra achter de Zeeheldenwijk ligt nu bijvoorbeeld in Den Haag. Dat betekent dat er een vuilniswagen uit Den Haag kilometers moet omrijden om alleen daar de container te komen legen. Te gek voor woorden."

Ook was hij een fanatiek voetballer. Hij voetbalde 55 jaar bij RKAVV in Leidschendam en was toentertijd met zijn 69 jaar waarschijnlijk de oudste actieve voetballer bij RKAVV. Hij mocht het 75-jarig bestaan van de vereniging dan ook nog 10 minuten meevoetballen in de jubileumwedstrijd tegen oud-Oranje met voetballers als Ruud Gullit en Frank Rijkaard. Hij werd door Theo van der Meer zelfs benoemd tot erelid van de vereniging. "Maar omdat dat niet gebeurde tijdens de Algemene Ledenvergadering was dat niet officieel", laat hij weten. "Al heb ik wel het bijbehorende speldje gekregen."

Het is niet verwonderlijk dat Jan voor al zijn verdiensten de erepenning van de gemeente Leidschendam kreeg en bovendien in 2003 werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Zo'n 7 jaar geleden verhuisde Van der Geest naar de Prins Bernhardlaan in Leidschendam. Wel bleef hij nog een tijd actief in de wijkvereniging en gaat hij er nog wekelijks een potje klaverjassen. Maar nu hij in april 80 wordt, vond hij het welletjes. Bij zijn afscheid werd Van der Geest uitgebreid gefêteerd door de wijkvereniging in de hoop dat hij zijn gezicht er nog vaak zal laten zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant