Afbeelding

Wat vindt de politiek: Lening aan ouderen voor woningaanpassingen

Actueel 214 keer gelezen

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart behandelt het Krantje-online elke dag een stelling vanuit de stemwijzer. De stelling van vandaag: De gemeente moet leningen verstrekken aan alle ouderen die hun huis willen aanpassen, om daar langer te blijven wonen.

D66 vindt het belangrijk dat ouderen net zo lang thuis kunnen blijven wonen als ze willen. Zij helpen daar graag bij, bijvoorbeeld via huishoudelijke hulp of zorg aan huis. De meeste ouderen kunnen woningaanpassingen volgens D66 heel goed zelf betalen. "Vaak vergoedt de gemeente de kosten van woningaanpassingen al onder bestaande regels. Ook de zorgverzekeraar heeft hierin soms een rol."  

GroenLinks wil ouderen die de voorzieningen aan huis nodig hebben en het niet zelf kunnen betalen ondersteunen. Iedereen die het wel zelf kan betalen, moet de voorzieningen zelf regelen. 

GBLV/Gemeentebelangen vindt deze zogenaamde Blijverslening een prima instrument om ouderen in hun eigen woningomgeving te laten wonen in plaats van te moeten verhuizen en sociale contacten te verliezen en opnieuw op te moeten bouwen. 

VVD wil ook dat iedereen zo lang mogelijk in zijn oude vertrouwde huis kan blijven wonen. "De gemeente kan hier voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen in de vorm van een lening bij helpen."

Het CDA wil ook dat inwoners zoveel mogelijk oud kunnen worden in de eigen wijk. 

Ook de Pvda wil voor ouderen die hun woning willen aanpassen een 'blijverslening' introduceren, zodat ze in hun eigen woning oud kunnen worden. Deze lening is bedoeld voor ouderen die anders zo'n noodzakelijke woningaanpassing niet kunnen financieren.

ChristenUnie-SGP zou jammer zijn als ouderen een andere woning moeten zoeken om dat in hun eigen woning de noodzakelijke voorzieningen ontbreken. De gemeente kan deze ouderen helpen door hen een lening te verstrekken die het mogelijk maakt deze voorzieningen in hun eigen huis te realiseren.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant