Afbeelding

Jongerendebat Gymnasium Novum 16 maart

Actueel 704 keer gelezen

Voorburg - In het atrium van Gymnasium Novum, Aart van der Leeuwkade 1 in Voorburg is op vrijdag 16 maart het jongerendebat, vijf dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Burgemeester Klaas Tigelaar is de debatleider tijdens dit debat.

Het debat staat geheel in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Een jury bepaalt welke debaters en welke argumenten het meest overtuigend zijn. De jury bestaat uit een aantal bekende politici. De jury wordt gevormd door de oud-wethouders Tilly Zwartepoorte, Eppe Beimers en Tjitske Deinum, een theatermaakster.

Jonge kandidaat-raadsleden strijden zowel tegen als met de leerlingen van het Gymnasium Novum en het Dalton over stellingen die in deze gemeenteraadsverkiezingen aan de orde komen.

Lagerhuis-stijl

Er wordt in de zogenaamde Lagerhuis-stijl gedebatteerd. In deze vorm bestrijden twee teams (7 tot 10 debaters) 10 minuten lang elkaars (van te voren toegewezen) standpunt. Uiteraard geeft geen van de teams zich gewonnen maar beslist een jury uiteindelijk welk team overtuigender was. Debaters gaan staan als zij willen spreken, de debatleider honoreert die aanvraag wel of niet en houdt de gang van zaken tijdens het debat in de gaten.

4 debatrondes

In de eerste twee debatrondes debatteren de leerlingen tegen elkaar. In de derde en vierde ronde nemen de leerlingen van het Dalton, het Novum en de kandidaat-raadsleden het tegen elkaar op, waarbij de kandidaat-raadsleden het eigen partijstandpunt mogen verdedigen.

De beste debater

De jury bepaalt twee winnaars: het sterkste team van de leerlingen en de beste debater. Een unieke kans voor de jongeren om hun debatkwaliteiten aan een groot publiek te laten zien.

Politieke markt

In de pauze rond 20.55 uur is er een politieke markt. Daar doen alle politieke partijen in Leidschendam-Voorburg aan mee. Op deze markt kunt u praten met kandidaat-raadsleden en informatie krijgen over de partijen.

Stemwijzer

Weet u nog niet op wie u gaat stemmen op 21 maart? Vul dan tijdens de politieke markt de stemwijzer in. Zo kunt u kijken welke partij past bij wat u belangrijk vindt.

Programma jongerendebat

Gymnasium Novum, Aart van der Leeuwkade 1, Voorburg

19:00 uur                     Ontvangst pers, debaters, burgemeester, jury, debatleider

19.30 uur                      Inloop

19:45 uur                     Welkomstwoord: rector Thijs Veraart van Gymnasium Novum

19:50 uur                     Opening/inleiding: burgemeester Klaas Tigelaar

19:55-20:05 uur            Ronde 1, Novum B tegen Novum A

20:10-20:20 uur            Ronde 2, Novum B tegen Dalton

20:25-20:35 uur            Ronde 3, gemengde teams (Novum A, Dalton en kandidaten)

20:40-20:50 uur            Ronde 4, gemengde teams (Novum A, Dalton en kandidaten)

20:55-21:25 uur            Pauze, juryberaad, politieke markt

21:25-21:45 uur            Uitslag beste debater, prijsuitreiking en afsluiting

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant