Afbeelding

Wat vindt de politiek: de gemeente moet restafval elke week laten ophalen

Actueel 628 keer gelezen

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart behandelt het Krantje-online elke dag een stelling vanuit de stemwijzer. De stelling van vandaag: de gemeente moet restafval elke week laten ophalen.


Alleen de VVD en CDA zijn voor het terugkeren naar wekelijks ophalen van afval. De overige partijen vinden dit onnodig duur en slecht voor het milieu.

De VVD had destijds tegen het nieuwe afvalbeleid gestemd. Nu vinden ze het dan ook letterlijk een puinhoop in de straten. "Bederfelijke waar of volle luiers wil je, zeker 's zomers, niet 2 weken in de kliko hebben. De gemeente moet restafval gewoon weer wekelijks ophalen en overgaan op nascheiden. Dan zijn de ondergrondse containers ook niet elke week overvol waardoor afval massaal gedumpt wordt."

Het CDA wil dat er voldoende ondergrondse afvalbakken op loopafstand beschikbaar zijn en dat deze tijdig geleegd worden. 

"D66: "Als we ons afval scheiden, als er genoeg ondergrondse containers in de buurt zijn en als plastic, gft en papier wel regelmatig worden opgehaald, dan is het niet meer nodig om iedere week restafval op te laten halen. Dat heet 'omgekeerd inzamelen' en dat is veel duurzamer en veel goedkoper, waardoor de gemeentelijke heffing omlaag kan."

GBLV/Gemeentebelangen vindt dat het invoeren van het omgekeerd inzamelen beter moet worden voorbereid en gecommuniceerd! "Maatwerkoplossingen moeten daarbij mogelijk zijn. Verder zeer strenge handhaving op illegaal bijplaatsen van afval. Terug naar oude systeem is niet duurzaam en leidt tot hogere kosten!"

Het gaat volgens de PvdA om het behalen van de duurzaamheidsdoelen. Dat lukt alleen met een goed afvalbeleid. "Nu laat de dienstverlening door Avalex nog veel te wensen over. Zowel de serviceverlening als de communicatie kan veel beter. Ook moeten er snel meer afvalcontainers komen dicht bij huis en er moet ondersteuning zijn voor wie slecht ter been is. Het wekelijks ophalen van restafval is echter onnodig en te duur nu we steeds minder restafval produceren."

GroenLinks: "Gescheiden afval inzamelen is beter voor het milieu en is goedkoper. Wekelijks restafval inzamelen nodigt uit tot minder afvalscheiden. En dat is slechter voor het milieu en veel duurder."

ChristenUnie-SGP is voor slim ophalen: "bij voldoende faciliteiten en als we alleen volle containers (tijdig) legen kunnen de kosten van het ophalen beperkt blijven of zelfs dalen. Met goede afvalscheiding kan de hoeveelheid restafval bovendien worden beperkt. We mogen medewerking van de burger vragen. We zijn immers zelf de producent van het afval."
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant