Ondertekening convenant Aardgasvrije nieuwbouw in het stadhuis van Zoetermeer;  namens Leidschendam-Voorburg zette wethouder Floor Kist van milieu en duurzaamheid zijn handtekening.
Ondertekening convenant Aardgasvrije nieuwbouw in het stadhuis van Zoetermeer; namens Leidschendam-Voorburg zette wethouder Floor Kist van milieu en duurzaamheid zijn handtekening.

Grote stap op weg naar aardgasvrije nieuwbouw

Actueel 359 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg zet een grote stap op weg naar een aardgasvrije toekomst. Wethouder Floor Kist van milieu en duurzaamheid heeft op 13 maart met netbeheerder Stedin en dertig andere gemeenten in Zuid-Holland het convenant Aardgasvrije nieuwbouw ondertekend. Hiermee bundelen de partijen hun krachten om projectontwikkelaars en hun opdrachtgevers ervan te overtuigen om bij lopende nieuwbouwprojecten waar mogelijk alsnog te kiezen voor aardgasvrij.

"Met de Duurzaamheidsagenda zetten we in op verduurzaming van onze gemeente. Daar past op den duur aardgas niet meer bij als bron voor verwarming. Met dit convenant geven we een duidelijk signaal af", aldus wethouder Kist.

Niet wachten op landelijke wet
Recent schrapte de Tweede Kamer de aansluitplicht op het aardgasnet voor nieuwbouwwoningen. Maar het duurt naar verwachting tot 1 januari 2019 voordat deze wet inwerking treedt. De gemeenten en Stedin willen hier niet op wachten en zetten nu al de schouders onder een aardgasvrije nieuwbouw. Dit volgt uit de Green Deal aardgasvrije wijken die de gemeente samen met dertig andere gemeenten in 2017 heeft ondertekend.

Duurzame bronnen
In Leidschendam-Voorburg worden de komende jaren honderden nieuwe huizen gebouwd. De gemeente zet in op duurzame warmtebronnen zoals warmtepompen en warmte koude opslag, in combinatie met zonnepanelen. De nieuwbouw geeft hiermee het goede voorbeeld voor de bestaande bouw. Op deze wijze wordt bijgedragen aan de doelstelling van een groene en duurzame woongemeente .

Aardgasvrij wonen
De eerste aardgasvrije nieuwbouwhuizen worden in 2018 opgeleverd in het project Vlietoevers (de voormalige Hokatexlocatie) aan het Westeinde in Voorburg.  In Klein PlaspoelPolder werkt de gemeente toe naar aardgasvrij wonen in deelgebied 2,3 en 4, conform de spelregelkaart voor deze nieuwbouwlocatie.

Wethouder Kist: "Met ontwikkelaars van het Voorburgs Kwartier (deelgebied 1 in Klein PlaspoelPolder) is onlangs de mogelijkheid van aardgasvrij wonen onderzocht. Voor het Voorburgs Kwartier is het helaas niet mogelijk om alle huizen aardgasvrij te maken, aangezien de voorbereiding  te vergevorderd is. De bouw start over enkele weken. Een aantal aankomende bewoners van Voorburgs kwartier heeft aangegeven geen aardgasaansluiting te willen. De gemeente wil hen faciliteren om toch een aardgasvrije woning te realiseren. Mogelijk kan de provinciale subsidie daarmee helpen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant