Leerlingen uit groep 8 van de Lusthofschool en wethouder Nadine Stemerdink. (Foto: PR)
Leerlingen uit groep 8 van de Lusthofschool en wethouder Nadine Stemerdink. (Foto: PR)

Week van het geld: Wanneer ben je rijk?

Actueel 661 keer gelezen

Wanneer ben je rijk? Die vraag stond deze week centraal in de Week van het Geld. In Leidschendam-Voorburg waren er diverse activiteiten om kinderen al jong financieel bewust te maken. Zo wordt de basis gelegd voor financiële redzaamheid op volwassen leeftijd. Jong geleerd, oud gedaan! De week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken van het ministerie van Financiën.

Wanneer ben je rijk?
Het is erg belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd bewust worden gemaakt van geld en geldzaken. Uit onderzoek blijkt dat praten over geldzaken een positieve invloed heeft op verantwoord financieel gedrag. Voor 2018 is daarom gekozen voor het centrale thema 'Wanneer ben je rijk?'. Dit thema stimuleert het gesprek over geldzaken. Tussen ouders en kinderen, tussen kinderen en leerkrachten en tussen leerlingen onderling.

In de week van het geld hebben leerlingen bijvoorbeeld een mindmap gemaakt over 'Wanneer ben je rijk'?. Maar ook thuis moet het onderwerp bespreekbaar zijn. Wethouder Nadine Stemerdink: "Het is heel belangrijk dat ook thuis over geld en geldzaken gepraat kan worden. Als ouders met hun kinderen hierover praten, kan worden voorkomen dat kinderen op latere leeftijd in de financiële problemen komen. Bewustwording is erg belangrijk."

Week van het geld
Veel activiteiten in de Week van het geld vonden plaats in de klas. Medewerkers van banken, verzekeraars en andere organisaties gaven gastlessen en workshops op scholen door het hele land. In Leidschendam-Voorburg waren er gastlessen op het Corbulo College, basisschool de Parachute en de Lusthofschool. Zo kregen de leerlingen uit groep 8 een gastles over verzekeringen en speelde ze het Fiks je Risk spel. Op het Corbulo College kregen de jongeren les van een budgetcoach en leerden ze welke financiën ze moeten regelen als ze 18 jaar worden.

Lancering flyer 'Doe mee!' 

Naast de gastlessen is deze week ook de flyer 'Doe mee!' gelanceerd. Wethouder Stemerdink ging hiervoor in gesprek met een groepje leerlingen van de Lusthofschool. Het is belangrijk dat kinderen leren dat het niet vanzelfsprekend is om te kunnen sporten, of op muziek- of toneelles te zitten. Helaas zijn er kinderen die door de financiële situatie thuis niet kunnen meedoen met deze activiteiten. Met de flyer 'Doe mee!' wil de gemeente kinderen hiervan bewust maken. De flyer wordt aangeboden aan alle basisscholen in de gemeente. 

Financiële steun voor gezinnen met laag inkomen 
Gezinnen die moeten rondkomen van een laag inkomen kunnen een beroep doen op de gemeente voor financiële steun. Deze regelingen zijn gebundeld in een overzichtelijk kindpakket. Kijk daarvoor op www.lv.nl/kindpakket.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant