Wethouder Floor Kist van Leidschendam-Voorburg schepte symbolisch de eerste zak/bak  compost vol en gaf hiermee het startsein voor de Compostdag op de milieustraat van Avalex aan de Nieuwe Havenstraat in Voorburg (foto: Michel Groen).
Wethouder Floor Kist van Leidschendam-Voorburg schepte symbolisch de eerste zak/bak compost vol en gaf hiermee het startsein voor de Compostdag op de milieustraat van Avalex aan de Nieuwe Havenstraat in Voorburg (foto: Michel Groen). Foto: Michel Groen

Gratis compost en taxusboompje

Actueel 468 keer gelezen

Voorburg - Voor de laatste keer konden inwoners van Leidschendam-Voorburg op zaterdag 17 maart gratis compost komen scheppen op de milieustraat aan de Nieuwe Havenstraat in Voorburg. Per maandag 4 juni gaat deze Avalex-locatie namelijk voorgoed dicht.

Wethouder Floor Kist van Leidschendam-Voorburg schepte zaterdag symbolisch de eerste zak/bak compost vol en gaf hiermee het startsein voor de Compostdag. Met deze actie bedanken de gemeente en Avalex alle inwoners voor hun inspanningen om groente-, fruit- en tuinafval en ander groenafval gescheiden aan te leveren. Inwoners kregen zo hun ingezamelde afval terug in de vorm van compost. Zij konden de gehele dag tussen 8.00 en 17.00 uur zelf compost scheppen.

Het hergebruik van organisch afval heeft een positief effect op het milieu. Zo legt compost CO2 vast in de bodem, waardoor het niet vrijkomt in de lucht. Compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Daarnaast bespaart composteren geld, omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is.

Taxus voor Hoop
Tevens kregen de bezoekers een taxus boomptje mee. Taxus voor Hoop is een Nederlandse Stichting die zich belangeloos inzet voor de strijd tegen kanker. Dit doen zij door middel van het landelijk inzamelen van Taxus-snoeisel van de Taxus Baccata hagen en struiken. De giftige naalden van de Taxus worden gebruikt om de basisgrondstof voor chemotherapie te maken, alleen de Taxus Baccata is hiervoor bruikbaar.  Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. maken van geneesmiddelen voor chemotherapie.

Afgelopen seizoen heeft Avalex in totaal 20,2 chemo-therapieën opgehaald. Om inwoners te bedanken voor hun deelname en het volgende Taxus snoeiseizoen alvast onder de aandacht te brengen werden er tijdens de Compostdag taxusplantjes uitgedeeld.

Geen milieustraat meer
De milieustraat in Voorburg gaat over een kleine drie maanden dicht. Eerst zou er een nieuwe milieustraat in Voorschoten komen, maar dat ging niet door na bezwaren uit de buurt. Als de milieustraat in Voorburg juni sluit, zijn de inwoners van Leidschendam-Voorburg vanaf dat moment aangewezen op de andere milieustraten van Avalex aan de Laan van 's Gravenmade in Den Haag/Rijswijk, aan de Voltaweg in Delft, aan de Hogeboomseweg in Wassenaar en aan de Molenweg in Nootdorp.

Iedereen ontving ook een taxusboompje waarvan een medicijn kan worden gemaakt (foto: Michel Groen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant