Op de foto een groep Nederlandse leerlingen die eerder aan een uitwisseling deelnamen, voor het stadhuis in Temecula (foto: pr-werkgroep Temecula).
Op de foto een groep Nederlandse leerlingen die eerder aan een uitwisseling deelnamen, voor het stadhuis in Temecula (foto: pr-werkgroep Temecula).

Amerikaanse tieners komen op bezoek

Actueel 913 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In totaal 18 leerlingen en 3 begeleiders van 5 high schools uit de zusterstad Temecula (Californië, USA) brengen van 26 maart tot 5 april een bezoek aan Leidschendam-Voorburg. Zij verblijven gedurende die tijd bij leeftijdgenoten thuis en draaien mee met een programma van Dalton-Voorburg en het Sint-Maartenscollege. Later in april staat een tegenbezoek aan Temecula gepland.

De stedenband met Temecula bestaat dit jaar 25 jaar en al twee decennia vinden er uitwisselingen van middelbare scholieren plaats tussen beide zustersteden. Tientallen tieners hebben zo het dagelijkse leven in een andere cultuur leren kennen, aan beide zijden van de oceaan. De scholieren uit Nederland en Amerika verblijven daartoe altijd in gastgezinnen, draaien op school mee en trekken zo veel mogelijk op met hun leeftijdgenoten. De Nederlandse en Amerikaanse leerlingen hebben zelf voor hun reis moeten sparen.

"Het belangrijkste van de hele reis is dat de leerlingen het dagelijkse leven in hun gastgezin en op de scholen meemaken", vertelt Daltondocent Vivienne Soesman. "De Amerikaanse leerlingen zullen bij vertrek ongetwijfeld weer moe maar vol nieuwe ervaringen teruggaan naar Amerika. Omdat we al weer snel op tegenbezoek gaan in Temecula, blijven de vriendschapsbanden de tussen leerlingen ook echt intact."

Het bezoek van de Amerikaanse leerlingen is een mix van cultuur, onderwijs en een beetje vakantie. De bedoeling is dat de leerlingen zo veel mogelijk facetten van het Nederlandse leven meemaken; van het gezinsleven tot en met de politiek. Het paasweekend halverwege het bezoek brengen ze ook door met de gastfamilies. Op het 11-daagse programma staat onder meer een kennismaking met Leidschendam-Voorburg en er zijn bezoeken gepland aan onder andere Den Haag, Delft, Leiden, Amsterdam en een tomatenkwekerij. Natuurlijk wonen de leerlingen ook enkele lessen bij op de middelbare school. Op de laatste avond is er een afscheidsfeest.

Van 21 april tot 5 mei brengt een groep van 24 leerlingen van de twee Voorburgse scholen een tegenbezoek aan Temecula. Zij verblijven dan bij de gezinnen van de Amerikaanse leerlingen die zij eerst zelf te gast kregen. HIervoor meldden zich meer dan 100 leerlingen aan.

Het doel van de stedenband tussen Temecula en Leidschendam-Voorburg is de ontwikkeling van het (internationale) bewustzijn van de inwoners en medewerkers van de beide gemeenten. Het opbouwen van vriendschappelijke banden, het kweken van begrip voor de wederzijdse culturen en het vergroten en uitwisselen van kennis staan daarbij centraal. Omdat de stedenband 25 jaar bestaat, is wordt hier verschillende keren aandacht aan besteed.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant