Afbeelding

Wat vindt de politiek: gratis openbaar vervoer voor 65plussers met een Ooievaarspas

Actueel 432 keer gelezen

Morgen zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Vandaag staat de volgende stelling centraal: De gemeente moet 65plussers met een Ooievaarspas gratis laten reizen met het openbaar vervoer.

CDA, PvdA en GroenLinks zijn het eens met de stelling. Gratis openbaar vervoer draagt bij aan het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen, is de mening van deze partijen.

GBLV/Gemeentebelangen vindt ongelimiteerd gratis openbaar vervoer voor alle 65plussers met Ooievaarspas niet uit te leggen aan alle andere inwoners die gewoon moeten betalen voor het gebruik van het openbaar vervoer. "De 65plusser zonder Ooievaarspas kan dan zelfs qua inkomen slechter uit zijn dan de 65plusser met Ooievaarspas. Dit is ongewenste inkomenspolitiek."

VVD: " Voor 65plussers is er al een kortingsregeling. Gratis reizen bestaat bovendien niet; uiteindelijk moet iemand voor de kosten opdraaien. We hebben al speciaal vervoer voor de mensen die niet zelfstandig kunnen reizen, zoals zwaar gehandicapten. "

D66 Leidschendam-Voorburg vindt gratis vervoer voor alle 65-plussers met een Ooievaarspas ook niet nodig. "Mensen die het nodig hebben, krijgen bijvoorbeeld de reis naar de dokter of het ziekenhuis al vergoed. Het is geen gemeentetaak om extra, nivellerende inkomenspolitiek te voeren."

ChristenUnie-SGP is van mening dat de Ooievaarspas vooral is bedoeld om deelname aann sport en cultuur te bevorderen. Aan ouderen die inkomensondersteuning nodig hebben kan een voorziening worden geboden die past bij hun situatie. Onbeperkt gratis OV voor de volledige groep gaat te ver, vindt ChristenUnie-SGP.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant