Heleen Herms heeft het taakveld zelfredzaamheid onder haar hoede genomen bij het Rode Kruis Leidschendam-Voorburg (foto: Inge Koot).
Heleen Herms heeft het taakveld zelfredzaamheid onder haar hoede genomen bij het Rode Kruis Leidschendam-Voorburg (foto: Inge Koot).

Het Rode Kruis biedt hulp aan kwetsbare ouderen

Actueel 775 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het Rode Kruis Leidschendam-Voorburg is drie jaar geleden van strategie veranderd. Het zijn niet meer de handwerkclubjes voor ouderen en de EHBO-cursussen waar het om draait maar het is veel meer een organisatie die sociale hulp biedt aan kwetsbare mensen ter bevordering van de zelfredzaamheid. Het Rode Kruis zorgt ervoor dat in tijden van nood niemand alleen staat.

Door Inge Koot

Heleen Harms is drie jaar geleden toegetreden tot het bestuur van het Rode Kruis Leidschendam-Voorburg. Zij heeft het taakveld zelfredzaamheid op zich genomen. "Wij organiseren hierover onder andere themabijeenkomsten voor ouderen." Zo zijn er in april bijeenkomsten over weerbaarheid. "Veel ouderen blijken bang te zijn om naar buiten te gaan. Niet alleen bang om te vallen maar ook bang om bedreigd of beroofd te worden. Zij zien al heel gauw anderen als een bedreiging." Tijdens de bijeenkomst leren de ouderen om te gaan met lastige of moeilijke en bedreigende situaties. Door middel van een andere houding en begrip voor de omgeving is het doel dat de oudere meer zelfvertrouwen krijgt en zich minder kwetsbaar opstelt. Deze themabijeenkomsten vinden elke eerste vrijdag van de maand plaats in het Rode Kruisgebouw, Herenstraat 165 in Voorburg en op elke eerste maandag van de maand in Dienstencentrum Duivenvoorde, Duivenvoorde 262 in Leidschendam.

Het Rode Kruis helpt ouderen ook bij het opbouwen van een sociaal netwerk. Zo zijn er verschillende inloopochtenden waar ouderen elkaar ontmoeten, een kopje koffie drinken of een spelletje doen. Er zijn verschillende beweeggroepen waar er onder begeleiding van een fysiotherapeut getraind wordt. Ook zijn er regelmatig lezingen overdag en 's avonds voor mantelzorgers over bijvoorbeeld dementie of hoe hou je je brein fit.

In de maanden april tot en met oktober organiseert het Rode Kruis uitstapjes voor mensen die vanwege een lichamelijke of sociale beperking er niet makkelijk zelf op uit kunnen gaan. Zij worden thuis opgehaald en uiteraard weer terug gebracht met de Rode Kruis rolstoelbus. Deelnemers maken in een kleine groep onder begeleiding van Rode Kruisvrijwilligers een tocht in de omgeving. Bijvoorbeeld naar Vlinders aan de Vliet, de Pluktuin in Naaldwijk, of met strandrups de Vrijheid in Ter Heijde.

Natuurlijk worden ook de EHBO-cursussen nog steeds verzorgd door het Rode Kruis. Reanimeren, het gebruik van de AED en alle vaardigheden om in iedere situatie EHBO te kunnen verlenen worden tijdens deze cursus behandeld. De cursussen EHBO en Uitgebreide EHBO worden afgesloten met een erkend certificaat. Deze cursussen behandelen alle aspecten van EHBO en dat maakt ze tevens geschikt voor de professionele markt. Het Rode Kruis is aanwezig op veel evenementen in de regio en bij sportverenigingen om eerste hulp te verlenen.

Veel ouderen maken gebruik van de telefooncirkel die het Rode Kruis aanbiedt. Dit is een groep mensen die elkaar dagelijks belt. Iedereen die op de lijst staat wordt gebeld en belt vervolgens de volgende op de lijst. De telefooncirkel wordt begeleid door een vrijwilliger van het Rode Kruis. Neemt een belpartner niet op of maakt iemand zich na het gesprek zorgen over iemand uit de cirkel, dan geeft diegene dat door aan de vrijwilliger. Deze neemt dan poolshoogt en schakelt zo nodig hulp in. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Het Rode Kruis draait volledig op vrijwilligers. Zo'n 80 vrijwilligers zijn momenteel actief in de organisatie. "Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen", vertelt Heleen. "Bijvoorbeeld voor de collecte in juli. Daarmee halen we geld op dat wij kunnen besteden aan onze eigen afdeling. Maar ook voor de telefooncirkel zoeken wij nog vrijwilligers."

Het Rode Kruis is te vinden in de Herenstraat 165 en is open op maandag van 12.30 tot 15.00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur. Men kan zo binnenlopen voor een kopje koffie, een vraag of een praatje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant