Peter Heskes en Bert van Alphen werden in december 2016 beëdigd als ombudsman in de gemeente Leidschendam-Voorburg (foto: Inge Koot).
Peter Heskes en Bert van Alphen werden in december 2016 beëdigd als ombudsman in de gemeente Leidschendam-Voorburg (foto: Inge Koot).

Ombudsman: 'Dienstverlening gemeente moet beter''

Actueel 591 keer gelezen

In zijn Jaarverslag 2017 'Is Hart, Euro, Wet al in balans?' laat  de Gemeentelijke ombudsman zien dat deze ambitie van de gemeente Leidschendam-Voorburg nog niet gerealiseerd is. De menselijke maat blijft achter op de toepassing van de regels en de kostenbeheersing.

De Gemeentelijke ombudsman beveelt de Gemeenteraad en het College van B&W aan zich meer in te spannen voor een betere dienstverlening gebaseerd op maatwerk. 

Per 2017 heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg besloten de klachtbehandeling bij de Gemeentelijke ombudsman te leggen. De ombudsman rapporteert met zijn jaarverslag over zijn werkzaamheden aan de Gemeenteraad. Het jaarverslag heeft als titel meegekregen: "Is Hart, Euro, Wet al in balans?" Hiermee wordt de vraag opgeroepen of de ambitie in de gemeentelijke dienstverleningsvisie en het Sociaal Kompas wordt bereikt.

Het aantal klachten en verschillende klachtonderwerpen  maakt het zeker in het eerste jaar nog moeilijk om de vraag goed te beantwoorden. Uit de klachten die bij de ombudsman zijn ingediend is wel het beeld ontstaan over de dienstverlening dat het werken vanuit de bedoeling nog niet altijd gerealiseerd wordt. Er is voldoende aandacht voor Euro en Wet, maar minder voor Hart. De gewenste dienstverlening is derhalve nog niet in balans.

Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van het vergroten van de bekendheid van de ombudsman en het spreekuur  te vergroten. Een stevig contact met de gemeente en instellingen op te bouwen.

De dienstverlening moet beter en is daarmee de belangrijkste aanbeveling die ombudsman Peter Heskes doet in het Jaarverslag 2017. De kwaliteit van de dienstverlening is bepalend voor het vertrouwen in de gemeente en een goede relatie met haar burgers. 

De jeugdombudsman Bert van Alphen vraagt in zijn jaarverslag aandacht voor kinderen in gezinnen met een ouder zonder verblijfstitel en voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Hij pleit ervoor dat de gemeente de mogelijkheden om van regels af te wijken en maatwerk te leveren beter benut bij noodsituaties en onrechtvaardige situaties. Hij heeft veel aandacht besteed aan Schakenbosch.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant