Nederlands Kampioenschap Bubbelvoetbal. (Foto: Gerrit de Heus)
Nederlands Kampioenschap Bubbelvoetbal. (Foto: Gerrit de Heus)

Voorburger presenteert fotoboek over bijzondere Nederlandse kampioenschappen

Actueel 504 keer gelezen

Voorburg - De Voorburgse fotograaf Gerrit de Heus (1967) presenteerde op donderdag 5 april zijn bijzondere fotoboek 'De Zege in Zicht, Nederland in Kampioenschappen' 2018, in het Fotomuseum Den Haag. 

Geen oranjegekleurde straten, geen kroegen vol voetballiefhebbers en geen oranje tompoezen. Het fotoboek laat kampioenschappen zien die onderbelicht zijn. Van bubbel voetbal tot boerengolf en van palingroken tot prutmarathon. De Zege in Zicht gaat over Nederlandse kampioenschappen en is een ode aan de organisatoren, de scheidsrechters, de juryleden en andere vrijwilligers. Bovenal is het natuurlijk een ode aan de deelnemer. De sporter, hobbyist of vakman die er alles aan heeft gedaan om mee te mogen doen. En waar voor de een meedoen al geweldig is, wil de ander gewoon de beste zijn. Kampioen worden van Nederland.  

Een uniek beeld van Nederland
Het boek staat vol met mooie, ontroerende en soms grappige foto's van hoge kwaliteit. Toch is het veel meer dan alleen een bladerboek. Door de combinatie van foto's en treffende teksten en door de diversiteit aan NK's en deelnemers, brengt het Nederland op een unieke manier in beeld. Een beeld van Nederland zoals je nog nooit hebt gezien.

Ontdekkingsreis
Ruim een jaar heeft de De Heus aan zijn boek gewerkt: 'Vooraf wist ik vaak niet wat te verwachten van de evenementen, dus is het eigenlijk een ontdekkingsreis geworden. Bij ieder NK liet ik me verrassen. Ik ging er onvoorbereid heen, maar meestal kwam er wel een vrijwilliger naar me toe om het een en ander uit te leggen. En een halfuur later wist ik dan alles over, bijvoorbeeld, konijnen fokken.'

In het boek worden 48 bijzondere NK's belicht en allemaal zijn ze verschillend. Ook qua beleving. De Heus: 'Bij de meeste NK's, zoals sjoelen en survivalrun, gaat het er serieus aan toe, maar er zijn natuurlijk ook NK's die vooral voor de lol georganiseerd worden. Woksleeën en stokpaardenrennen zijn daar mooie voorbeelden van.' Op de vraag wat hij het meest bijzondere NK vond, antwoordt De Heus: 'Ik denk dan toch Quidditch. Dat is het Zwerkbal uit de boeken en films over Harry Potter. Dat wordt nu als serieuze sport beoefend.'

Over de fotograaf
Gerrit de Heus begon zijn carrière als sportfotograaf en fotojournalist. Hij fotografeerde in opdracht van o.a. Het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, persbureaus ANP, AP en SipaPress en voor de weekbladen Voetbal International en Nieuwe Revu. Momenteel werkt hij als fotograaf, journalist en filmer voor verschillende media en bedrijven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant