Afbeelding
DE WIJKAGENT

Wijkagent Jacqueline Fortuin: "Zeggen wat je doet en doen wat je zegt"

Actueel 1.058 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Jacqueline Fortuin werkte van 1989 2008 in de surveillance bij de politie in Den Haag. "Van 1996 tot 2005 deed ik dienst als hondengeleider. Daar was ik de eerste vrouwelijke hondenbegeleider. Na mijn tijd als hondengeleider ben ik nog werkzaam geweest als senior op een wijkbureau in den Haag", vertelt zij. In 2008 ben ik wijkagent geworden aan het Haagsche bureau Zuiderpark en in 2012 heb ik het Haagsche verlaten en ben ik als wijkagent aan de slag gegaan in Zoetermeer. Sinds 2017 ben ik werkzaam in Voorburg.

Jacqueline is wijkagent in Voorburg-midden, globaal begrensd door de Prins Bernhardlaan en de Mgr. Van Steelaan. "Een heel andere rol dan hondengeleider en de andere functies die ik heb vervuld", geeft zij aan. "Als hondengeleider heb je veel te maken met de opsporing van zware criminaliteit en handhaving en beteugelen van situaties waarbij sprake is van agressie. Je bent dan voornamelijk repressief bezig."Daar heeft zij in haar huidige wijk eigenlijk geen last van.

"Als wijkagent ben je veel meer proactief bezig, je probeert aan de voorkant van een probleem te komen. Je bent ook veel meer bezig binnen het sociale domein", aldus Jacqueline. "Het is heel divers. Iedereen - en ieder geval - is anders. Ik heb relatief veel bewoners met psychische problemen of die verwarde gedrag vertonen. Daarentegen heb ik geen actieve jeugdgroepen in wijk. Doordat er veel oudere bewoners zijn, wel een verhoogd risico op babbeltrucs en in de hoogbouw relatief wat meer woninginbraken. Verder zijn er veel sociale- en leefbaarheidsproblemen. Dat is meestal primair niet een politietaak, maar ik ben als wijkagent vaak wel de 1e die hiermee wordt geconfronteerd.

"Ik voel me altijd zeer betrokken bij deze problematiek, dus pak in deze mijn signalerende en adviserende rol. Ik vind het bij dit soort problemen een uitdaging om alle betrokkenen en ter zake doende ketenpartners bij elkaar te brengen en een gezamenlijke aanpak te initiëren. Ik probeer als het ware de verbinding te leggen met de samenwerkende ketenpartners. En soms is het een kwestie van de betrokkene door verwijzen naar de juiste instantie(s) of zoals zo vaak gewoon een luisterend oor bieden aan de persoon in nood. Ik kan niet alle problemen voor een persoon oplossen, maar een luisterend oor bieden zonder direct te oordelen, is een belangrijke gave voor een wijkagent en kan al veel doen voor de mens(en) achter het probleem. Mensen voelen zich soms niet gehoord; daar probeer ik het verschil in te maken".

Ook valt het winkelcentrum Julianabaan binnen haar wijk. Dat betekent veel spreken met winkeliers en de ondernemersvereniging en een bijdrage leveren in het terugdringen van de veel voorkomende criminaliteit rondom het winkelcentrum. Zij is biker en motorrijder, maar eigenlijk bijna altijd op de fiets omdat dat veel laagdrempeliger is.

Wat eveneens heel laagdrempelig is, is de 'Koffie met een Cop'. Iedere eerste maandag van de maand is Jacqueline van 10.00 tot 11.00 uur aanwezig in de McDonald's aan de Koningin Julianalaan in Voorburg om een kopje koffie met wijkbewoners te drinken. "Sommige mensen komen daar echt actief naar toe om dingen te bespreken", is de ervaring van Jacqueline. "Maar ook veel mensen maken gewoon even van de gelegenheid gebruik om een praatje te maken. En dan krijg je soms toch interessante dingen te horen."
Daarnaast vallen in de wijk maar liefst drie middelbare en een aantal basisscholen met de bijbehorende problematiek. "Dan ga je in de groepen 7/8 van de basisscholen in gesprek over zaken als cyberpesten. Daar ben ik de afgelopen periode best druk mee bezig geweest. Hoe daar bijvoorbeeld mee om te gaan als zij eenmaal op de middelbare school zitten."

"Soms ben je meer bezig aan de zorgkant. Maar als het nodig is, treed ik ook op. De problematiek in een wijk is vaak complex en niet zwart-wit. Alleen maar handhaven en repressief optreden moet niet een doel op zich zijn. Niet alleen de wijk helemaal blauw verven maar proberen te voorkomen dat er iets gebeurt. De doelstelling is om iemand zich beter te laten gedragen. Als mijn aanpak echter niet werkt, dan schroom ik niet om wel repressief op te treden. Een gewaarschuwd mens telt bij mij zeker voor twee. Mijn motto is: 'Je moet zeggen wat je doet en doen wat je zegt'. Duidelijk zijn, dus. Zodat iedereen weet waar die aan toe is."

Jacqueline Fortuin is – behalve op het maandelijks spreekuur - te bereiken via 0900-8844 (terugbelverzoek) of via het contactformulier op www.politie.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant