(Foto: Ap de Heus).
(Foto: Ap de Heus).

Coalitie van VVD, CDA, PvdA en CU-SGP

Actueel 827 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Informateur Bruijn komt op dinsdag 17 april met een niet voor de hand liggend advies naar de raad. Hij stelt voor een coalitie van VVD, CDA, PvdA en CU-SGP verder te onderzoeken

"De combinatie VVD, CDA, PvdA en CU-SGP omvat de grootste partij, tevens winnaar in termen van stemmenwinst, herbergt geen verliezende partij, is als groep een zetel gestegen en levert 18 zetels op, een krappe meerderheid", is de motivatie van Bruijn. "Dat laatste brengt een opgave met zich mee om steeds te zoeken naar breed draagvlak, hetgeen in lijn is met de ambities van deze partijen. CU-SGP is electoraal stabiel gebleven en het is eveneens een door velen gewaardeerde fractie. In deze coalitie is niemand overbodig, wat bijdraagt aan de stabiliteit, die ik op grond van de gesprekken en onderlinge relaties verder inschat als goed. Ook programmatisch lijken de verschillen in deze combinatie overbrugbaar."


Hans-Peter Klazenga van GBLV/Gemeentebelangen noemt het een bijzonder advies. "Er is gekeken naar stabiliteit en 18 zetels. Maar pragmatisch zijn er nogal wat verschillen", is zijn mening. Ook Lia de Ridder (D66) is verbaasd over het advies. "Er zit slechts 1 winnende partij in deze coalitie. Mijn advies is, slaap er nog een nachtje over."


Bruijn adviseert te streven naar een hoofdlijnenakkoord. "Een gedetailleerd coalitieakkoord zou geen recht doen aan de ambitie van deze raad om de scheiding tussen college en raad te verminderen. Een raadsakkoord kan op dit moment niet op voldoende steun rekenen. Tevens adviseer ik om in de formatiefase zoveel als mogelijk alle raadsleden - inclusief die van de oppositiefracties - en - indien mogelijk – externe belanghebbenden en maatschappelijke organisaties te betrekken." Verder is zijn advies te streven naar vier wethouders. 


De raad heeft Bruijn gevraagd deze formatie tot een stabiel college de komende periode te begeleiden. 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant