Els Beimers krijgt de fles uit handen van hoofdaannemer Kees Nomen.
Els Beimers krijgt de fles uit handen van hoofdaannemer Kees Nomen.

Torenrestauratie Oude Kerk krijgt veel belangstelling

Actueel 1.221 keer gelezen

Voorburg - De steiger heeft de top van de torenspits van de Oude Kerk in Voorburg bereikt. Het restauratiewerk aan het ruim 700 jaar oude Rijksmonument is begonnen. De oude leien en het lood worden verwijderd. Scheurtjes en gaatjes in het lood beschermden niet langer de houten constructie van de torenspits.

De steiger kan alleen aan de zuidkant van de toren op de grond gefundeerd worden. De andere kanten worden door daken omsloten. De dakspanten zijn echter niet sterk genoeg om de steiger voldoende te kunnen steunen. Vandaar dat er consoles aan de toren bevestigd zijn om de steiger boven de daken te dragen.

De gemetselde stenen van de toren uit de 14de eeuw zijn helaas wat zachter dan verwacht. De verankering van de consoles blijkt onvoldoende. "Veiligheid staat bovenaan en we moeten er alles aan doen om dat te waarborgen", zegt Fred Verschoor, lid van het restauratieteam die in zijn dagelijks werk veel ervaring met steigers heeft opgebouwd. Er zijn nu speciale pluggen geïnstalleerd, waarop ook trekproeven zijn uitgevoerd om de verankering te controleren. Ze blijken voldoende hechting te geven. Na een algehele keuring is de steiger geschikt en veilig verklaard.

Verrassing in bol
De kroon van de spits bestaat uit een bol en een leeuw als windvaan. In het verleden werden soms de tekeningen van de toren in de bol onder de windvaan gedaan. Er waren zelfs geruchten dat zich in de bol oude Romeinse munten zouden bevinden. Donderdag 19 april volgde de ontknoping. Er bleek een glazen fles in te zitten. Op een hoogte van 40 meter ontvangt Els Beimers, voorzitter van de restauratiecommissie, de fles uit handen van de hoofdaannemer Kees Nomen, directeur Hulshof Bouw & Restauratie. In de fles een bericht uit 1970, toen de leeuw opnieuw verguld werd, en een afschrift van 'de herstelling van het dak' uit 1906. Toentertijd kon door vrijwillige giften de restauratie voor 2.600 gulden worden uitgevoerd. Nu kost deze restauratie een kleine € 400.000.

In de Napoleontische tijd zijn kerktorens gevorderd en aan de burgerlijke gemeente toegewezen. Het waren goede uitkijkposten en seintorens. Begin 18e eeuw heeft het kerkbestuur tegen die overname geprotesteerd en werd de toren teruggegeven. De Oude Kerktoren is een van de weinige Nederlandse torens die eigendom is van de kerkelijke gemeente en de restauratie komt dus geheel voor haar rekening. Veel acties zijn en worden georganiseerd om de benodigde gelden bijeen te brengen, zoals Pelikaanlezingen, aanschrijven van mogelijke sponsoren en de verkoop van leien van de toren, kaarsen, e.d. (E f.arons@ziggo.nl). Ook is een speciale wijn te koop bij Wijnhuys Huygens, Herenstraat 103 in Voorburg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant