Afbeelding

Avalex doet het financieel goed

Actueel 1.003 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Avalex sluit 2017 met een positief resultaat van € 1,809 miljoen af. Dat bleek tijdens de presentatie van de jaarrekening op donderdag 26 april door ad interim secretaris-directeur van Avalex, Vincent van Woerkom. Van dit resultaat betaalt Avalex de gemeenten 850.000 euro terug. De rest wordt ingezet voor het moderniseren van de organisatie. Maar hoe staat dit in verhouding tot alle ophef die er het afgelopen jaar is ontstaan over het afvalbeleid in Leidschendam-Voorburg?

Klanttevredenheid
Van Woerkom is trots op het financiële resultaat van Avalex en de taakstelling van 1,5 miljoen die is gehaald. "Een aantal jaar geleden stond Avalex er een stuk minder rooskleurig voor", zegt Van Woerkom. Ook is hij blij met een gemiddelde klanttevredenheid van 7,0.  "Eén op de drie inwoners geeft Avalex zelfs een 8! Je zou dat toch niet verwachten als je alle berichten leest op social media." Avalex verzorgt de afvalverwerking in  zes gemeenten: Delft, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar en Midden-Delfland. Met name in Leidschendam-Voorburg gonst het van klachten op de sociale media. "De problematiek in Leidschendam-Voorburg is extreem. Wij willen in de toekomst meer samen optrekken met de gemeente om dit onder controle te krijgen." Wanneer echter blijkt dat de klanttevredenheid in Leidschendam-Voorburg een 7,3 aangeeft dan mag dat terecht opmerkelijk genoemd worden.

Nieuwe gemeenteraad
"2018 wordt een interessant jaar omdat alle gemeenten nieuwe gemeenteraden en nieuwe colleges gaan krijgen. Dit zal niet zonder gevolgen zijn voor Avalex", realiseert Van Woerkom zich. In Leidschendam-Voorburg ziet het ernaar uit dat VVD en CDA zitting gaan nemen in het college. Zij hebben het hardst geroepen dat het afvalbeleid anders moet. Terug naar wekelijks inzamelen en inzetten op nascheiding. Hoe kijkt Avalex hier tegenaan? "Elk college stelt haar eigen prioriteiten en wij moeten daarop acteren. Het college bepaalt welke middelen wij inzetten. Dat zijn politieke keuzes die gemaakt worden." Van Woerkom geeft daarbij wel aan dat de kosten die per gemeente gemaakt worden doorberekend worden aan de betreffende gemeente. "Wekelijks inzamelen is natuurlijk duurder dan alternerend inzamelen. Wij berekenen dit door aan de gemeente. Of dit leidt tot een verhoging van de afvalstofheffing is aan het gemeentebestuur." 

Minder restafval
Voor een duurzaam en financieel gunstig resultaat is een daling noodzakelijk van de hoeveelheid restafval. De hoeveelheid restafval per inwoner daalde met 5,7% in 2017 ten opzichte van het jaar ervoor, tot 214 kg (2015: 234 kg, 2016: 227 kg). Streven is om deze daling door te zetten richting 100 kg restafval per inwoner in 2020. "Dat is een uitdaging", geeft Stephan Brandligt, voorzitter van het Avalex bestuur toe. Per inwoner is de hoeveelheid ingezameld PMD (plastic, metaal, drinkpakken), papier en textiel toegenomen. Hergebruik van grondstoffen is niet alleen duurzamer, het levert ook extra opbrengsten op voor Avalex en de deelnemende gemeenten. "Restafval wordt duurder", licht Hans Horlings, penningmeester van Avalex, toe. "Het is belangrijk dat wij goed slagen in afvalscheiding. Minder restafval betekent lagere kosten."

De zes gemeenten hebben met Het Nieuwe Inzamelen (HNI) ingezet op een daling van de hoeveelheid restafval en meer hergebruik van grondstoffen. In 2018 wordt dit beleid verder uitgerold in Leidschendam-Voorburg. Daarnaast is Leidschendam-Voorburg overgegaan op het om de week ophalen van rest- en gftafval in plaats van wekelijks. 

Modernisering
In 2018 vinden er een aantal moderniseringen plaats. Zo gaat Avalex legen op vulgraad (containers worden geleegd zodra de vulgraad dit aangeeft) en wordt er slimme software ingezet die efficiënte rijroutes berekent. Van Woerkom hoopt dat dit tot minder klachten gaat leiden over volle ondergrondse containers. Daarnaast wordt er gekeken naar schonere vuilniswagens en mogelijkheden om voertuigen met zijbelading in te zetten.
De kosten voor de gemeenten gaan in 2018 en 2019 iets omhoog, maar stijgen minder dan de inflatie en toenemende verwerkingskosten (van PMD, van grofvuil en bewerkt hout). Dit laatste komt door ontwikkelingen op de wereldmarkt voor grondstoffen en afvalstoffen en door het regeerakkoord, waarin is afgesproken dat verbranding van afval in 2019 duurder wordt.

De gemeenteraden van de zes gemeenten van Delft, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar en Midden-Delfland wordt gevraagd hun zienswijze op de begrotingen te geven. In juli vindt de definitieve vaststelling van deze stukken plaats.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant