Uniek kijkje in het ooievaarsnest, waarin zich vier kuikens bevinden (foto: www.haagsevogels.nl).
Uniek kijkje in het ooievaarsnest, waarin zich vier kuikens bevinden (foto: www.haagsevogels.nl).

Kwartet kuikens voor ooievaarskoppel

Actueel 999 keer gelezen

Voorburg - Door de hoogte van het nest is het vanaf de grond niet te zien, maar Caroline Walta - vrijwilliger bij de Haagse Vogelbescherming en STORK - ging vanuit de naastgelegen flat een kijkje nemen op het ooievaarsnest bij Molen de Vlieger. Daar telde zij 4 kuikens.

"Dankzij de gastvrijheid van een bewoner mag ik een tijdje op het balkon staan met mijn telescoop", vertelt Caroline. "De kleine ooievaartjes liggen graag tegen elkaar aan en het is dan lastig te zien hoeveel het er zijn. Je hebt dus een beetje geduld nodig. Zo leken het er eerst 3, maar toen de kluwen kuikens wakker werd, kwam er nog een kopje tevoorschijn." Sinds Stadskinderboerderij Essesteijn de nestpaal eind 2009 plaatste, zijn er steeds 2 tot 3 jongen groot geworden. Vorig jaar vlogen er voor het eerst 4 jongen uit, wat best bijzonder is.

Het opgroeien van donskuiken tot vliegende ooievaar duurt 2 maanden. In de herfst verlaten de jongen hun geboorteplek definitief. Na 1 tot 2 jaar rondzwerven zijn ze op een leeftijd dat ze zelf voor nageslacht kunnen zorgen. Doordat er eerder kuikens op het nest zijn geringd voor onderzoek, is bekend dat één van de jongen van de paal bij de molen nu zelf een nest heeft. Een nog hogere plek dan waar de ooievaar ter wereld kwam, namelijk op de toren van de voormalige Hulp en Heilkerk op het oude Schakenboschterrein.

Wilt u meer weten over ooievaars? Kijk op www.ooievaars.eu.

Uit de krant

Uit de krant