Afbeelding
DE WIJKAGENT

De wijkagenten van De Prinsenhof

Actueel 1.269 keer gelezen

Leidschendam - Nico Meeuwenoord en Michel Kroone zijn de wijkagenten van de wijk De Prinsenhof (laag- en hoogbouw), de Amstelhof en de moskee aan de Zilvermeeuwlaan in Leidschendam.

Meeuwenoord is 18 jaar politieman in Amsterdam geweest en kwam naar Leidschendam om dichter bij familie te zijn. Hij is nu 7 jaar in Leidschendam, waarvan 4,5 jaar wijkagent in Prinsenhof. Hoewel hij in Amsterdam wel het een en ander gewend was, hoeft hij zich in Leidschendam ook niet te vervelen. Michel Kroone heeft zes jaar bij de politie in Den Haag gezeten en 9.5 jaar in Delft. Hij werd eerst in Voorburg wijkagent en heeft samen met Meeuwenoord ook een tijdje De Heuvel en de Amstelwijk gehad. Hij is nu 3,5 jaar samen met Meeuwenoord wijkagent in Prinsenhof.

Tot een paar jaar geleden was De Prinsenhof in Leidschendam best een beruchte wijk. Er vonden veel inbraken plaats en er was sprake van een criminele jeugdgroep en wat andere overlastgevende groepen. "Maar afgelopen jaar was het de veiligste wijk van Leidschendam-Voorburg voor wat betreft de zware criminaliteit. De burger irriteert zich nu meer aan het huisvuil bij de containers en overlast van de jeugd, dan aan criminaliteit of veiligheid", Meeuwenoord.

Dat heeft wel de nodige energie gekost. Niet alleen van de wijkagenten, maar ook van de ketenpartners. Zo is er de Lokale Kamer; een samenwerkingsverband tussen gemeente, politie en woningcorporaties met korte lijntjes naar de geestelijke gezondheidszorg, schuldhulpverlening en andere instanties. Maar ook wordt geregeld overlegd met partijen als WOeJ, SenW, huismeesters, buurtpreventieteam, enz.
"Door een integrale aanpak is het langzamerhand de goede kant op gegaan", aldus Kroone. "Eigenlijk zijn wij het liefst op straat, maar je moet ook veel vergaderen en overleggen. We zijn iedere dag, samen met alle ketenpartners, druk in weer om de veiligheid in de wijk zo optimaal mogelijk te maken. Daarbij proberen wij iedereen in te zetten op zijn eigen gebied".

"In het begin hebben we ons vooral gericht op de aanpak van de criminaliteit en heel veel in de jeugd geïnvesteerd", aldus Meeuwenoord. "We zijn overal langs gegaan, zodat de jeugd de wijkagent kent en andersom. Je probeert zo een band op te bouwen en afspraken te maken. En dan merk je dat het over het algemeen helemaal niet zulke rotzakken zijn. De echte slechteriken pakken wij heus wel. Maar soms moet je straffen en soms hulp bieden, zodat zij wegblijven van de criminaliteit. Het is in ieder geval niet alleen vingertje wijzen. Daarentegen zijn het ook echt niet allemaal lieverdjes. We moeten nog iedere dag keihard werken om de jeugd op het juiste spoor te houden. Dat levert echter wel resultaat op. Er zijn nu zelfs jongeren uit de wijk die anderen aanspreken op hun gedrag." Kroone vult aan: "We zijn sowieso altijd aanwezig op de momenten dat dat nodig is, dus met oud en nieuw, vaak in het weekend, met evenementen en als er wat speelt."

Ook met oud en nieuw heeft de aanpak van de wijkagenten zijn vruchten afgeworpen. "We zijn van tevoren in gesprek gegaan met 54 jongeren en hun ouders, jongerenwerk, de buurtvaders, de moskee, de casemanager van de gemeente en de lokale kamer", vertelt Meeuwenoord. "Daardoor was er met oud en nieuw niet alleen veel minder schade in de wijk, maar het is ook het veiligheidsgevoel ten goede gekomen. Er was meer overlast van jeugd uit bijvoorbeeld de Schilderswijk dan van de jeugd uit de eigen wijk.

"De Prinsenhof is een wijk vol uitdagingen met bijna net zoveel nationaliteiten als in Amsterdam", zegt Meeuwenoord. "Het werk is ook heel veelzijdig. Je hebt eigenlijk alles, van burenruzies, verwarde personen tot hangjeugd. Het is superuitdagend en we hebben samen met de ketenpartners al veel resultaten geboekt. Zo is het aantal woninginbraken aanmerkelijk afgenomen. Al zie je wel dat die zich dan weer naar elders verplaatsen."

"Ik vind Prinsenhof de mooiste wijk van Leidschendam-Voorburg", geeft Meeuwenoord aan. "Het contact met bewoners en jeugd is ook heel mooi. Zij weten wat zij aan ons hebben en andersom. Het is veel verbinding leggen. Ik beschouw mijn werk in De Prinsenhof als een van de mooiste functies die ik ooit heb gehad"

De wijkagenten houden iedere eerste woensdag van de maand van 14.30 tot 16.00 uur spreekuur in De Plint aan de Prins Frederiklaan in Leidschendam. Zij zijn verder te bereiken via 0900-8844 (terugbelverzoek) of via het contactformulier op www.politie.nl. Zij zijn te volgen op twitter via @WagPrinsenhof en op Instagram via wijkagenten_prinsenhof.

Uit de krant