Ben van Vliet (foto/tekst: Dick Janssen).
Ben van Vliet (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...Ben van Vliet?

Actueel 2.108 keer gelezen

Leidschendam - Na ruim 27 jaar neemt communicatieadviseur Ben van Vliet (63) afscheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Hij gaat 1 september met vervroegd pensioen na 47 jaar overheidsdienst, waarvan 40 jaar in het communicatievak. "Ik heb nog veel plezier in mijn werk hoor, maar vind dit een mooi moment om te stoppen", laat hij weten.

Ben is een geboren en getogen Leidschendammer. Na eerst te hebben gewerkt bij de provincie Zuid-Holland ging hij in 1991 bij de gemeente Leidschendam aan de slag. "Ik nam het stokje over van Bernard Willemse, die toen spijtig genoeg net was overleden", vertelt Ben. Hij werd hoofd voorlichting en dus ook woordvoerder voor de gemeente en tussenpersoon naar de pers. Daarbij had hij veelvuldig contact met Marja Meester, de toenmalige hoofdredactrice van Het Krantje en later met Dick Janssen, de huidige hoofdredacteur.

"We deden de voorlichting en communicatie toen nog met een klein gezellig team van vier", vertelt Ben. "Maar na diverse reorganisaties en de fusie met Voorburg is het inmiddels een team geworden van ruim tien mensen die allemaal hun eigen aandachtsgebieden hebben. Ik richt me voornamelijk op ruimtelijke zaken, stadsbeheer, openbare orde en veiligheid. En het is natuurlijk meer dan alleen persberichten schrijven en het contact met de pers onderhouden. Je begeleidt en adviseert bijvoorbeeld ook over allerlei processen en participatietrajecten." Enkele belangrijke onderwerpen uit de afgelopen jaren waren project Bereikbaar Stompwijk (reconstructie Stompwijkseweg, aanleg Verbindingsweg en herinrichting Dr. Van Noortstraat), transformatie Klein Plaspoelpolder, onderzoek naar extra oeververbinding over de Vliet, project Rotterdamsebaan, ophoging De Rietvink, parkeren en inbraakpreventie.

Ben heeft altijd veel gesport. Zo heeft hij in zijn jeugd altijd gefietst en ook nog een tijd aan hardlopen gedaan. "Ik kreeg echter te veel last van mijn knieën, dus toen ben ik er lange tijd mee gestopt." Hij voetbalde een tijdje bij RKAVV en ging vervolgens in een vriendenteam bij Devjo spelen. In dat elftal zat toen ook nog de Haagse dichter en schrijver Bart Chabot. "Maar die heeft maar een paar wedstrijden meegedaan", herinnert Ben zich nog wel.

Van Vliet was mede oprichter van de zaalvoetbalafdeling van Devjo en heeft zelf ook 25 jaar in de zaal gevoetbald. Verder heeft hij twintig jaar geleden ook het hardlopen weer opgepikt. Hij heeft diverse halve marathons en 10 kilometer-wedstrijden gelopen. Vanwege artrose aan zijn knieën, heeft hij dat echter wat teruggeschroefd en loopt nu over het algemeen nog af en toe 5 kilometers. "Ik ben aangesloten bij de landelijke hardloopvereniging Veteranen Nederland. Daarvoor schrijf ik ook in het clubblad over mijn indrukken tijdens en rond wedstrijden. Er zijn legio lopen in Nederland die uitermate geschikt zijn voor een gezellig weekeinde", voegt hij toe. Als zo'n lang weekend op de agenda staat, gaan zijn vrouw en de fietsen altijd mee. Bijvoorbeeld naar de Zevenheuvelenloop in Nijmegen en diverse wedstrijden op de Waddeneilanden; uitstekende gelegenheden om er samen even tussenuit te gaan.

"Ik ga het werk en de vele contacten zeker missen", verwacht Ben. Maar hij hoeft zich niet te vervelen. "Ik heb sinds een jaar of 25 een moestuin van zo'n 1.000 m2 aan de Oostvlietweg. Daar heb ik te weinig tijd voor gehad, dus daar ga ik sowieso iets meer tijd in stoppen. Verder ga ik eerst maar eens een half tot driekwart jaar alleen maar genieten en rondkijken hoe ik me nog voor de samenleving verdienstelijk kan maken. Ook ga ik meer fietsen en wandelen en wat vaker op pad. En ik wil me wat meer gaan verdiepen in fotografie."

De gemeente biedt Ben een informele afscheidsreceptie aan, zodat hij samen met zijn vrouw en kinderen afscheid kan nemen van (ex-)collega's en relaties. De receptie vindt plaats op donderdag 14 juni van 16.30 tot 18.30 uur in het auditorium van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein 1 in Leidschendam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant