Het jubilerende predikantenechtpaar Jan en Els van der Wolf is alweer bijna 5 jaar verbonden aan de Protestantse gemeente De Open Hof in Voorburg (tekst/foto: Inge Koot).
Het jubilerende predikantenechtpaar Jan en Els van der Wolf is alweer bijna 5 jaar verbonden aan de Protestantse gemeente De Open Hof in Voorburg (tekst/foto: Inge Koot).

Predikantenechtpaar viert 25-jarig jubileum

Actueel 742 keer gelezen

Voorburg - Predikantenechtpaar Jan en Els van der Wolf van de Koningkerk viert zondag 10 juni haar 25-jarig jubileum. Een feestelijke dag voor dit echtpaar dat alweer bijna 5 jaar verbonden is aan de Protestantse gemeente De Open Hof in Voorburg. Met een jubileumkerkdienst om 10.00 uur, met aansluitend koffie en een lunch, wordt dit mooie jubileum gevierd.

Door: Inge Koot

Jan en Els van der Wolf zijn het predikantenechtpaar van wijkgemeente De Open Hof, die bestaat uit de samengevoegde gemeenten Fonteinkerk (al enige jaren gesloten) en de Koningkerk. Zij leerden elkaar kennen tijdens de theologie studie in Utrecht. Beide hebben een aantal jaar als pastoraal werker gewerkt. "Dat was fijn om te wennen aan het werk waarbij je dan niet eindverantwoordelijk bent", vertelt Els. Al snel maakten zij de overstap naar die eindverantwoordelijkheid als predikantenechtpaar in de gemeente Veenwouden in Friesland. In 1993 verhuisden zij van Pijnacker, waar hun oudste zoon inmiddels was geboren, naar de Friese gemeenschap met 4000 inwoners. "Samen hadden wij één fulltime baan", zegt Jan. "Dus dat betekende dat wij samen predikant waren en samen gezin. Wij ervoeren dit als heel prettig. Zo konden wij beiden intensief de kinderen meemaken."

Na 5,5 jaar verhuisde het gezin naar Zeewolde waar zij zich als dominee verbonden aan een groeigemeente. Dat hebben zij samen met hun drie opgroeiende kinderen als een geweldige tijd ervaren. In 2013 was het tijd voor een volgende stap in hun carrière. Zij maakten de overstap naar Voorburg waar de Koningkerk net gefuseerd was met de Fonteinkerk. "Organisatorisch was er al van alles gebeurd", vertelt Jan. "Maar juist de zachte kant, de integratie van de leden van de beide kerken, had alle aandacht nodig." Deze uitdaging ging het echtpaar met veel enthousiasme aan. "Juist met elkaar nieuwe dingen doen leek ons een mooie manier om naar elkaar toe te groeien." Zo werden de Gemeentekringen in het leven geroepen. Een gemeentekring is een gespreksgroep van 8 tot 10 personen die zo'n acht keer per jaar bij elkaar komt bij iemand thuis. "Tijdens deze bijeenkomsten gaat het om geloofsverdieping en gemeenschap. De leden wisselen ervaringen uit en leren elkaar beter kennen. Zo ontstaat er een band onderling. De thema's die tijdens deze gespreksgroep besproken worden komen terug in wekelijkse kerkdiensten." Vanaf september begint er een nieuw seizoen Gemeentekringen met als thema Levenskunst. Jan: "Met subthema's als zelfkennis, zinvol leven en weerbaarheid tegen lijden en dood beloven dit hele intensieve en mooie gesprekken te worden. Als mensen elkaar in hun kwetsbaarheid ontmoeten dan gebeurt er echt wat onderling. Men leeft met elkaar mee. Het zorgt voor een verbinding tussen geloof en leven."

Ondanks dat de Koningkerk een levendige gemeenschap is merken Jan en Els ook dat het niet eenvoudig is om de mensen bij elkaar te houden. "In onze begin jaren bestond de gemeenschap uit kinderen en ouderen waar je voor moest zorgen. Mensen ontmoeten elkaar dan tijdens de wekelijkse kerkdiensten. De Open Hof is een vrije gemeenschap. Je moet niet naar de kerk, dat is een vrije keuze. Het moet uit de motivatie van de mensen zelf komen", zegt Els. Jan: "Zeker in een vergrijsde gemeente zoals Voorburg is het lastig om jonge mensen te interesseren. Maar mensen die juist nu komen willen iets met het geloof. Dit biedt ook weer mogelijkheden. We moeten terug naar de basis."

Jan en Els zijn 30 jaar getrouwd en werken 25 jaar intensief samen. Dit hebben zij echter niet als belemmerend ervaren. "Ik vind het juist heel bijzonder dat ik samen met mijn echtgenote dit werk mag doen", is de mening van Jan. "Wij delen onze visie over geloof en kerk. Wij zijn elkaars sparringpartner en dat is heel prettig." Juist de verschillen tussen Els en Jan maken het predikantenechtpaar uniek. "Jan is heel out-going en zet graag stippen op de horizon", aldus Els. "Ik ben veel meer van de details en de zaken aan elkaar knopen. Wij zijn elkaars maatje en vormen een goed team."

Iedereen die het echtpaar zondag wil feliciteren is welkom om 10.00 uur in de Koningkerk, Bruijnings Ingenhoeslaan 4.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant