Deelnemers aan project TOM volgen een beweegprogramma (foto: pr).
Deelnemers aan project TOM volgen een beweegprogramma (foto: pr).

Ondersteuning voor zelfstandig wonende 65-plussers

Actueel 452 keer gelezen

Voorburg - In Voorburg gaat een bijzondere proef van start: project TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Een breed programma ter ondersteuning van senioren die thuis willen blijven wonen.

In 2016 belandde elke vijf minuten een 65-plusser na een val op de spoedeisende hulp, met alle nare gevolgen van dien. Zelfstandig wonen wordt daardoor vaak een stuk lastiger. VeiligheidNL, Nutricia, Philips en ONVZ bundelen de krachten en bieden nu een oplossing met project TOM. Een totaalpakket aan ondersteuning om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten.

Veel ouderen hechten aan hun vrijheid en willen graag zelfstandig blijven wonen. Maar niet iedereen heeft naasten die mantelzorg kunnen geven en het aanbod aan ondersteuningsprogramma's is versnipperd. Project TOM biedt een totaalpakket aan ondersteuning en maatregelen waarvan bewezen is dat ze werken. Er wordt samengewerkt met lokale professionals, zoals fysiotherapeuten en diëtisten in Voorburg. Daarnaast wordt de proef in Voorburg ondersteund door de Vereniging voor oud-medewerkers ING Bank (VO-ING) en de Vereniging voor oud-medewerkers NN Group (VO-NN).

Deelnemers aan project TOM volgen niet alleen een beweegprogramma, maar krijgen ook persoonlijk voedingsadvies en een bewegingsmonitor van Philips, een apparaatje dat de bewegingen bijhoudt en analyseert. Deze interventies zorgen ervoor dat preventieve maatregelen kunnen worden genomen waar nodig. Daarnaast werken de deelnemers twee keer per week op hun eigen niveau met een fysiotherapeut aan spierkracht, balans en coördinatie en krijgen ze voorlichting. Dit is het beweegprogramma In Balans van VeiligheidNL. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat deelnemers die dit programma volgen 61% minder kans lopen om te vallen.

Maar ook voeding is van belang als het gaat om valpreventie. Voor gaat bij kwetsbare ouderen de algehele conditie achteruit door ondervoeding. Daarom worden alle deelnemers gescreend. Indien nodig krijgen deelnemers voedingsadvies van een diëtist. Ook krijgen zij een presentatie over voeding bij ouder worden aangeboden.

De ZorgConsulenten van ONVZ bellen regelmatig met de ouderen om te horen hoe het gaat. Zij bieden een luisterend oor en de deelnemers kunnen bij hen terecht met vragen. Omdat veel zelfstandig wonende 65-plussers wat extra hulp kunnen gebruiken, biedt project TOM ook de hulp van vrijwilligers aan. Zij kunnen deelnemers ondersteunen waar nodig. Voorburg is de vierde proefregio waar project TOM van start gaat. Deelname is kosteloos. Geïnteresseerden uit Voorburg kunnen zich tot en met 5 juli aanmelden via www.projecttom.nl. Er is een informatiebijeenkomst op donderdag 14 juni van 15.00 tot 17.00 uur in Dekker's Hoeve.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant