Jeroen van Rossum maakt zich kwaad over de wijze waarop de nieuwe coalitie met het LHBT-beleid omgaat. (Foto: AP de Heus)
Jeroen van Rossum maakt zich kwaad over de wijze waarop de nieuwe coalitie met het LHBT-beleid omgaat. (Foto: AP de Heus)

'Een kleurloos akkoord met ongedekte algemeenheden'

Actueel 499 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Voordat de nieuwe wethouders dinsdag 5 juni werden geïnstalleerd stond het op hoofdlijnen gebaseerde coalitieakkoord op de agenda van de gemeenteraad. En daar hadden de drie oppositiepartijen GBLV, GroenLinks en D66 wel iets over te zeggen. 

Het moet anders en beter. Zo begint elk nieuwe college aan weer een nieuwe raadsperiode. Nooit leuk om te horen als coalitie van de voorgaande raadsperiode. "90% van het bestaande beleid wordt voortgezet", trapt Bianca Bremer (GBLV) af. "Visie en daadkracht ontbreken. Het enige nieuwe beleid dat wij terugvinden zijn feestjes zoals de vrijwilliger van het jaar, maatschappelijk ondernemer van het jaar, de sportprijs en het jaarlijkse ondernemersfeest. We missen vooral de hoe-vraag voor alle plannen en de financiële onderbouwing." Jeroen van Rossem (GroenLinks) noemt het een kleurloos akkoord van ongedekte algemeenheden zonder financiële paragraaf. Lia de Ridder van D66 geeft aan dat er geen stabiele basis wordt neergelegd met het nieuwe akkoord. "Veel voorstellen kosten geld en nergens vind je terug waar dat geld vandaan gaat komen."

Zonder taboes
Veel fracties reageren op de zin: we brengen zonder taboes in kaart wat er voor nodig is de bereikbaarheid van het Damcentrum te verbeteren. "Wij lezen dus feitelijk dat de beloofde brug er niet gaat komen." De coalitiepartijen willen weer nieuw onderzoek gaan doen terwijl daar volgens de tegenstanders van de brug al genoeg geld aan gespendeerd is. 
De toezegging in het coalitieakkoord om weer wekelijks afval op te gaan halen krijgt ook de nodige reacties. "Wat gaat dit kosten en wie gaat dit betalen?", zijn vragen die gesteld worden. Ook de veelbesproken verhuizing van museum Swaensteyn naar Huize Swaensteyn komt aan de orde. Hierover vindt de oppositie niets in het akkoord en dat baart hen zorgen. 


LHBT-beleid
Jeroen van Rossum maakt zich kwaad over de wijze waarop de nieuwe coalitie met het LHBT-beleid omgaat. "Het positieve LHBT-beleid van de afgelopen jaren wordt nu onderdeel gemaakt van het minderhedenbeleid. Dat lijkt de spijker op z'n kop maar ik ben als homoseksueel in een klap van onderdeel van deze samenleving naar onderdeel van een minderheid gegaan. U wordt bedankt voor de goede bedoelingen maar dit is nou exact hoe het niet moet."

Op de vele vragen die vanuit de oppositie gesteld worden komt op 5 juni geen antwoord. "Wij zijn blij met de suggesties en de uitgestoken hand", zegt CDA-er Fred Duijn. "Wij zullen de komende jaren een meerderheid moeten vinden voor al de goede ideeën die u vindt in het akkoord." De nieuwe wethouder van financiën Jan-Willem Rouwendal (CU-SGP) beaamt dat er nog geen financiële onderbouwing in het akkoord is opgenomen. Wel bedankt hij de oppositiepartijen voor het cadeau waarmee de nieuwe coalitie is opgezadeld: een tekort van ruim 4 miljoen euro.  
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant