Hanneke Dominicus neemt de taken van Carine Schaap over (tekst/foto: Inge Koot).
Hanneke Dominicus neemt de taken van Carine Schaap over (tekst/foto: Inge Koot).

Nieuw bestuur voor Platform Gehandicapten

Actueel 557 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Na 24 jaar neem Carine Schaap (73) afscheid van het Platform Gehandicapten LV en draagt haar taak over aan Hanneke Dominicus (56). "Ik heb het al die jaren met heel veel plezier gedaan maar om meerdere redenen is het beter om nu te stoppen", zegt Carine Schaap. "Ik verlaat het platform met een gerust hart nu er zo'n enthousiast en jong bestuur klaarstaat."

Nadat boegbeeld Carine eind vorig jaar bekend maakte te gaan stoppen met haar bestuursactiviteiten volgden, deels toevallig en deels ook door haar vertrek, andere bestuursleden haar voorbeeld. Begin dit jaar stond er een oproep in Het Krantje, waarna er al snel meerdere inwoners zich meldden voor het nieuwe bestuur. Op 15 juni wordt het bestuur, bestaande uit voorzitter Hanneke Dominicus, secretaris Willem Bertels, penningmeester Will Kranenburg en de twee leden Miranda van der Ark en Coen van Hoogdalem, officieel geïnstalleerd.

Carine is trots op de pijlers die zij, met alle vorige bestuursleden en vrijwilligers, en met hulp van donateurs, stevig heeft neergezet: het scholenproject, de werkgroep openbare toegankelijkheid, de toegankelijkheid van woningen en, in samenwerking met het Rode Kruis, de scootmobieltochten. Door de inspanningen van het platform worden mensen met een beperking veel meer gezien als personen die in de huidige samenleving gelijkwaardig mee kunnen doen. Carine komt hierbij vaak terug op toegankelijkheid, in de breedste zin van het woord: niet alleen of het fysiek mogelijk is om ergens binnen te komen, maar ook of er andere drempels zijn voor een 'gewoon' leven. "Meedoen betekent je kinderen naar school kunnen brengen, bij je werk kunnen binnenkomen, en je werk kunnen uitvoeren. En meedoen betekent ook: boodschappen doen, een schoon huis hebben, naar de film gaan, in de bioscoop kunnen komen en dan daarna ook nog een glaasje wijn drinken in het café!"

In al die jaren heeft Carine de samenwerking met de gemeenteambtenaren, wethouders en raadsleden als zeer prettig ervaren. Zij is een regelmatig terugkerende inspreker geweest tijdens raadsvergaderingen, en dan vooral over de voorzieningen van de WMO (bv. het aantal uren huishoudelijke hulp). Carine liet zien dat de uitvoering van de WMO een grote impact kan hebben voor de mensen die een voorziening nodig hebben. "De klus is echter nog niet geklaard en waarschijnlijk blijven er altijd punten voor verbetering vatbaar. Zeker in deze tijd waarin mensen langer thuis moeten wonen en het sommigen niet lukt om dat thuis zodanig in te richten dat zij daar fatsoenlijk in kunnen leven."

Niet alles is van een leien dakje gegaan de afgelopen 24 jaar. Grote teleurstelling was er toen het project voor Fokuswoningen weliswaar uitmondde in 16 volledig aangepaste, gelijkvloerse woningen, maar waarbij de 24 uurs zorg uiteindelijk niét gefinancierd werd door Fokus. Een persoonlijk hoogtepunt voor Carine was wel de uitreiking van het lintje 6 jaar geleden. "De samenwerking die dit uitstraalde binnen het platform en met familie en vrienden was heel bijzonder en hartverwarmend. En ik vond het ook een compliment voor het platform."

Hanneke vindt het een belangrijke taak en ziet het als haar plicht om het platform een mooie doorstart te geven. En daar is nu een nieuw, bijzonder enthousiast en van-alle-markten-thuis bestuur voor beschikbaar. Naast het voortzetten van de belangrijke activiteiten gaat dit nieuwe bestuur ook de onvermijdelijke nieuwe bezems hanteren, denk aan de IT, de website en de manier van vergaderen. Ook wil het nieuwe bestuur het platform weer wat meer in de publiciteit brengen en meer bronnen van medewerkers en financiën vinden. Hanneke heeft een eigen medisch adviesbureau en zit als fractievertegenwoordiger voor GroenLinks in de gemeenteraad. Dit voorzitterschap helpt haar ook om in contact te blijven met alle groepen in de samenleving. Zij woont in Voorburg met man en katten en men kan haar op straat tegenkomen als zij aan het hardlopen is. Carine gaat zich heerlijk richten op tuinieren, lezen, kunstgeschiedenis, roeien en haar kleinkinderen. Meer dan genoeg om haar dagen mee te vullen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant