Op de grond werden de ooievaars gemeten en gewogen en kregen een ring om hun poot met een nummer (foto: www.haagsevogels.nl).
Op de grond werden de ooievaars gemeten en gewogen en kregen een ring om hun poot met een nummer (foto: www.haagsevogels.nl).

Voorburgse ooievaars bij De Vlieger geringd

Actueel 357 keer gelezen

Voorburg - Langs het pad tussen Molen de Vlieger en Stadskinderboerderij Essesteijn staat een groepje mensen. Ze kijken naar een hoogwerker, die op weg is naar boven. Bestemming is het ooievaarsnest met het doel de kuikens te ringen voor onderzoek.

Zodra de bak van de hoogwerker het nest bereikt, kiezen de oudervogels het luchtruim. De jongen blijven stil in het nest liggen: ze houden zich voor dood. Dit is de natuurlijke verdediging die de kuikens toepassen bij onraad. Dit doen zij ook als er bijvoorbeeld roofvogels of vreemde ooievaars overvliegen. De onderzoekers van de Haagse Vogelbescherming maken gebruik van dit gedrag en ze halen de kuikens tijdelijk uit het nest. Op de grond worden ze gemeten en gewogen om hun conditie te bepalen. Ze krijgen een kunststof ring om de poot waarop een nummer staat dat met een verrekijker is af te lezen.

Iedereen die de vogels na het uitvliegen ergens ziet, kan dit melden via www.vogeltrekstation.nl. Alle waarnemingen worden bijgehouden en zo is te volgen hoe het de ooievaars vergaat. Sinds 2012 worden de jonge ooievaars op het nest geringd. Terugmeldingen tonen aan dat de jongen na het uitvliegen grote afstanden kunnen afleggen. De onderzoekers zijn benieuwd of de jongen die zijn geboren op een schoorsteen, zo'n zelfde plek voor hun eigen nageslacht uitzoeken, of toch een hoge boom of nestpaal.

(foto: www.haagsevogels.nl).
(foto: www.haagsevogels.nl).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant