John van Marwijk:
John van Marwijk: "Het is echt een scheppend beroep. Je maakt iets nieuws of knapt iets op, maar je laat altijd wat moois achter en dat is dankbaar werk."

Hoveniersbedrijf van Marwijk viert 35-jarig jubileum met open dag

Actueel 1.442 keer gelezen

Leidschendam - Hoveniersbedrijf Van Marwijk uit Leidschendam bestaat 35 jaar en viert dit op zaterdag 23 juni van 14.00 tot 17.00 uur met een open dag op de Kwekerij Oud Clingendaal aan de Oostdorperweg 206b in Wassenaar, de tweede locatie naast het hoofdkantoor aan de Veursestraatweg in Leidschendam.

John van Marwijk (56) kijkt nog even terug op hoe het allemaal begon. "In januari 1983 wilde ik aan de slag bij een hovenier, maar niemand nam in die tijd, het dieptepunt van de crisis, personeel aan." Met steun van zijn vader - een tuinder die moest wijken voor de wijk 't Lien in Leidschendam - en een tuinarchitect die hem wat klanten toespeelde, ging Van Marwijk van start. "Zonder klant en zonder personeel; een sprong in het diepe", aldus Van Marwijk.

Daarna ging het alleen maar bergopwaarts. Nederland kroop uit de crisis en ieder jaar kwam er een personeelslid bij. Na 10 jaar ondervond Van Marwijk echter dat het allemaal een beetje te snel was gegaan en besloot weer wat in te krimpen naar zes medewerkers. "Dat is het bedrijf wel ten goede gekomen", vindt Van Marwijk. "Daardoor hebben we meer structuur in het bedrijf kunnen aanbrengen en hebben we het allemaal kunnen professionaliseren."

Zo'n 10 jaar geleden werd Oud Clingendaal in Wassenaar hem in de schoot geworpen. Dit zorgde ervoor dat hij een tweede locatie kreeg en meer ruimte om uit te breiden, alsmede een eigen kwekerij van zo'n 18.000 m2 met voornamelijk haagbeplanting. Daarna nam Van Marwijk nog twee bedrijven over: Frans in 't Hout en Jan van den Berg Tuinen. "Gerenommeerde bedrijven met een goede naam," licht Van Marwijk toe. "Daarom heb ik de namen ook gehandhaafd." Met een efficiënte planning beschikken alle bedrijven over de juiste machines en specifieke vakmensen. Op dit moment heeft Van Marwijk zo'n 29 medewerkers in dienst.

Hoveniersbedrijf Van Marwijk staat garant voor vakmanschap en expertise op het gebied van tuinaanleg, tuinonderhoud en boomverzorging. De ervaren, gediplomeerde hoveniers hebben verstand van zaken en hart voor de tuin. Gewerkt wordt met de modernste machines en zo natuurvriendelijk mogelijk. Van Marwijk: "Wij maken zoveel mogelijk gebruik van duurzame en milieuvriendelijke materialen. Voor de bestrijding van onkruid en aanslag werken wij met de 100% milieuvriendelijke Weedsolution. Ook zijn er diverse machines met onkruidborstels." Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met heesters en coniferen van eigen kwekerij

Zelf helpt Van Marwijk al een tijdje niet meer mee. "Na 20 jaar kreeg ik uiteindelijk wel wat lichamelijke ongemakken, zoals een paar keer een hernia. Dus zelf meewerken was er eigenlijk niet meer bij en zo ben ik meer een manager geworden. Eigenlijk het tegenovergestelde van vroeger. Toen wilde ik alleen maar werken en zo min mogelijk praten en nu vind ik het juist heerlijk om met mensen te communiceren en te ondernemen. Als ik bij een nieuwe klant aanbel denk ik, wat gaat er gebeuren en wat zijn ze van plan? Ik doe ook veel tuinontwerp. Het is echt een scheppend beroep. Je maakt iets nieuws of knapt iets op, maar je laat altijd wat moois achter en dat is dankbaar werk."

Het bedrijf heeft intussen een trouwe kring van vaste klanten en daar komen nog steeds nieuwe bij. "We doen alles van klein tot groot, van parken tot een particulier tuintje", licht Van Marwijk toe. Hoewel hij niet eerder zoiets als een open dag organiseerde, vindt hij dat hij dat nu toch een keertje moet doen. Niet alleen om zichzelf te presenteren, maar ook naar (oud-)klanten, leveranciers en potentiële nieuw klanten toe.

Tijdens de open dag in de kwekerij worden rondleidingen georganiseerd. Uitgelegd wordt hoe je het best een tuin kan indelen, wat de mogelijkheden zijn om een haag aan te laten planten en wat de beste planttijd is. In de schuur van de kwekerij worden op een scherm filmpjes vertoond, er komt een heuse woodcarver beeldhouwen in boomstammen en ook voor de kinderen is er van alles te doen. En natuurlijk zijn er drankjes, hapjes en ijsjes. Iedereen is welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant