Senna met haar favoriete knuffel Bollo (foto/tekst: Naomi Defoer).
Senna met haar favoriete knuffel Bollo (foto/tekst: Naomi Defoer).

Actie voor dolfijntherapie voor Senna

Actueel 1.115 keer gelezen

Leidschendam - Lopen, praten en voelen. Het is voor (bijna) iedereen vanzelfsprekend, maar niet voor de Leidschendamse Senna (5). Het vrolijke meisje is geboren met het zeldzame KBG-syndroom, waardoor zij niet functioneert zoals normale kinderen. Een oplossing hiervoor is dolfijntherapie.

Door Naomi Defoer

Het KBG-syndroom is een erfelijke aandoening, waardoor het kind een ontwikkelingsachterstand heeft. Dit komt kort gezegd doordat er een 'fout' zit in het DNA. Van 200 mensen wereldwijd is bekend dat zij het KBG-syndroom hebben. Zo dus ook Senna. "Senna heeft een taalontwikkelingsstoornis en kan moeilijk praten. Ze heeft een normaal IQ, maar de aansturing vanuit de hersenen naar de mond gaat niet helemaal goed. Hierdoor heeft ze elke klank moeten aanleren", vertelt Dianne Groenen, moeder van Senna. Daarnaast heeft zij een motorische achterstand. "Niks gaat vanzelf. Omrollen, kruipen, staan en lopen moest zij aanleren. Mijn man en ik waren helemaal in de wolken toen Senna liep; een fantastisch moment."

Al vanaf baby af aan volgt Senna allerlei verschillende therapieën en is zij al elf keer opgenomen geweest in het ziekenhuis. "Ondanks alles blijft Senna vrolijk, daar heb ik bewondering voor", glimlacht Dianne. Inmiddels is Senna vooruitgegaan, maar heeft nog wel problemen met het verwerken van prikkels. Dianne: "Prikkels komen vertraagd binnen bij Senna en daardoor is het voor haar lastig om over te gaan tot actie. Senna krijgt bijvoorbeeld een opdracht op school en begint niet, omdat actie en reactie niet aan elkaar gekoppeld zijn." Door haar storing bij het verwerken van prikkels, kan Senna snel overprikkeld raken. "Soms schiet ze ineens naar overprikkeling, waardoor ze andere kinderen pijn doet. Om haar hierbij te helpen volgt Senna speltherapie, maar zelfregulatie blijft moeilijk en dat belemmert haar op elk gebied."

Om Senna hiermee te kunnen helpen, heeft zij dolfijntherapie nodig. Omdat de therapie in Curaçao is en er een flink prijskaartje (€15.000) aan vastzit, heeft Dianne ook gekeken naar andere therapieën. "Therapie met dieren is niet perse vereist, maar sluit het beste aan bij wat Senna nodig heeft. Paardentherapie was niet geschikt, omdat Senna daar nog te jong voor is. Bovendien is het van belang dat het kind zelfinzicht heeft en het paard kan spiegelen. Dat kan Senna nog niet. Dolfijnen zijn vanwege hun intelligentie in staat om kinderen te stimuleren bij hun ontwikkeling. Spelenderwijs helpen zij kinderen met hun communicatie. Hierdoor is het kind in staat om zich emotioneel, lichamelijk en sociaal verder te ontwikkelen."

Om het bedrag bijeen te krijgen houden Dianne en haar man verschillende inzamelingsacties. Inmiddels hebben zij 1/3 van het totaalbedrag opgehaald. "Het is hartverwarmend wat mensen voor ons en voor Senna over hebben." Doneren kan via https://nl.dreamordonate.com (zoek op Senna naar Dolfijntherapie) en https://www.facebook.com/sennadolfijntherapie/.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant