Niet aan Molenpad, wel aan Leytsche Hof
Logo hetkrantje-online.nl
Veel inwoners waren naar de raadzaal gekomen om te strijden voor een parkeergarage. (Foto's Ap de Heus)
Veel inwoners waren naar de raadzaal gekomen om te strijden voor een parkeergarage. (Foto's Ap de Heus)

Niet aan Molenpad, wel aan Leytsche Hof

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Er komt definitief geen parkeergarage aan het Molenpad in het Damcentrum. Dat besloot de gemeenteraad op dinsdag 10 juli. Het college krijgt de opdracht mee te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een parkeergarage onder nieuwbouwplan Leytsche Hof. In september wil de gemeenteraad een zo concreet mogelijk stappenplan van het college ontvangen.


Dinsdag 10 juli ging de gemeenteraad akkoord met de verklaring van geen bedenkingen voor het oprichten van twee winkelruimten en dertig woningen (26 eengezinswoningen en 4 maisonnettes) aan het Molenpad in Leidschendam. Dit betekent dat de kans is verkeken dat daar een parkeergarage gaat komen. Grote teleurstelling bij de actievoerders Dambelang. Maar er is ook een lichtpuntje aan de horizon te zien. Uit de raadsbrief van wethouder Jan-Willem Rouwendal die op 4 juli naar de gemeenteraad werd gestuurd bleek dat er nog een mogelijkheid bestaat voor een parkeergarage onder de locatie Leytsche Hof. 

Projectontwikkelaar Schouten & de Jong is de eigenaar van de grond. De gemeente gaat over de bestemmingsplannen en vergunningen. Schouten & de Jong wil de woningen snel realiseren, nu de markt goed is. De locatie leent zich door zijn omvang en ligging (nabij de Oude Trambaan en Rijnlandstraat) wel goed om een extra openbare garage te realiseren van ca. 100 parkeerplaatsen.  Vooraf aan de raadsvergadering spreek eigenaar Chris Schouten de raadsleden streng toe. "Het zou goed zijn als u vanavond een beslissing neemt over het Molenpad", aldus Schouten. "Als u onder het huidige bouwplan een parkeergarage wilt proppen kan dit bouwplan de prullenbak in." De raadsleden realiseren zich dat het de gemeente heel veel geld gaat kosten als het zover zou komen. "Nee zeggen tegen het Molenpad betekent een miljoenenclaim voor de gemeente", zegt Bart Eleveld (VVD). De gemeenteraad staat letterlijk met de rug tegen de muur. Maar dat er een oplossing moet komen voor de extreme parkeerdruk in het Damcentrum lijkt ook bij de raadsleden onmiskenbaar.

Een parkeerlaag onder het bouwplan Leytsche Hof biedt volgens Schouten nog mogelijkheden. "Wij willen onderzoeken of het mogelijk is om onder de parkeerlaag op maaiveld een tweede parkeerlaag aan te leggen. Een extra parkeerlaag kost veel geld. U als raad moet 'ja' durven zeggen tegen zo'n investering en helderheid geven aan de kopers en naar ons." Schouten rekent even voor dat dit ca. 30 a 40.000 euro kost per parkeerplek. Dat betekent een investering van 4 miljoen euro voor het verkrijgen van 100 parkeerplekken. In een gemeente waar de financiële situatie momenteel al niet erg rooskleurig is dit een harde noot die nog gekraakt moet gaan worden. In de motie die VVD, CDA, PvdA, D66 en CU-SGP indienen is de zinsnede opgenomen dat het college met de grondeigenaar en projectontwikkelaar in gesprek moet gaan met als inzet de woningbouw te laten fungeren als kostendrager voor deze garage. Moet de huizenkoper deze parkeergarage gaan betalen? Dat worden dan hele dure woningen aan Leytsche Hof. 
 

Meer berichten