(Archieffoto)
(Archieffoto)

Gemeente moet hogere bijdrage betalen aan Avalex

Actueel 391 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Leidschendam-Voorburg moet vanaf 2019 een hogere bijdrage betalen aan Avalex. Dit wordt veroorzaakt door een andere toekenningswijze van de grensoverschrijdende routes. 

Wagens van Avalex doen per route twee of meerdere Avalex-gemeenten aan. Dit heeft als voordeel dat routes beter kunnen worden gepland (niet omkeren bij de gemeentegrens). Daarnaast leidt een groter ophaalgebied tot de situatie dat ophaalwagens kunnen doorrijden tot ze vol zijn en niet halfleeg terug naar het Avalex-terrein hoeven.

Tot voor kort werden de kosten voor deze grensoverschrijdende routes gezien als direct niet-toerekenbare kosten. Deze kosten worden verdeeld volgens de gangbare verdeelsleutel waarbij gemeenten worden aangeslagen naar ratio van het aantal woonhuisaansluitingen. Voor de Gemeente Leidschendam-Voorburg is dit 22,8% van de kosten. In de nieuwe situatie wordt gekeken naar het aantal containers per gemeente die gedurende deze grensoverschrijdende routes worden geleegd. Uit GPS-gegevens van deze routes is gebleken dat 37% van het aantal containers geleegd wordt in de Gemeente Leidschendam-Voorburg. Hierdoor krijgt de gemeente nu 37% van de kosten voor grensoverschrijdende routes toegerekend. De gemeente heeft dus de afgelopen jaren te weinig betaald voor het legen van containers op deze grensoverschrijdende routes.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant