Het Cleanteam haalt op bekende probleemlocaties al het afval naast de onder- en bovengrondse containers weg (foto: Inge Koot).
Het Cleanteam haalt op bekende probleemlocaties al het afval naast de onder- en bovengrondse containers weg (foto: Inge Koot).

College zet in op verbetering afvalbeleid

Actueel 529 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het nieuwe college van B&W laat er geen gras over groeien. Met een voortvarende aanpak willen zij de beloofde oplossing bieden voor het afvalprobleem binnen de gemeente. Maar ook de toekomst van afval scheiden krijgt de aandacht. Zoals VVD en CDA tijdens de verkiezingscampagne hoog van de toren bliezen, zo lijkt de 'Raadsbrief Wijzigingen in het afvalbeleid' een direct vervolg hierop. 

Het afvalbeleid moet anders. Dat was de inzet van CDA en VVD tijdens de verkiezingscampagne. De continue stroom aan berichten over vuil bij ondergrondse containers, problemen met het eenmaal per twee weken ophalen van restafval en de invoering van 'Het Nieuwe Inzamelen' heeft geleid tot een raadsbrief van het college aan de gemeenteraad. Nog niet onderbouwd met de financiële gevolgen van de aanpassingen maar wel met ambitieuze maatregelen op de korte en middellange termijn. 


Het Clean Team, waarvan de inzet in de maanden april tot en met juni is afgebouwd, wordt gedurende de maanden juli tot en met september weer volledig ingezet. Het Clean Team rijdt  door de wijken om de zogenaamde hot spots dagelijks op te ruimen  en te ontdoen van bijgeplaatste zakken, illegaal gedumpt grofvuil en zwerfvuil.  De kosten voor het Clean Team bedragen € 5.000 per week. 


De uitrol van 'Het Nieuwe Inzamelen', dat nu is ingevoerd in Voorburg Midden, wordt stopgezet. Eerst wil het college onderzoeken hoe afvalstromen en daarmee het herwinnen van grondstoffen het best kan plaatsvinden. Zo zou nascheiding een betere wijze van scheiding op kunnen leveren dan de huidige bronscheiding. Ook Avalex onderzoekt de mogelijkheden voor nascheiding binnen het Avalex-gebied en de mogelijkheden op de middellange tot lange termijn. Naast scheidingsresultaten, en de kwaliteit van de herwonnen grondstoffen, zal hierbij ook worden gekeken naar de kosten en opbrengsten voor de gemeente en de beschikbaarheid van voldoende capaciteit bij bestaande (of in aanbouw-zijnde) installaties.


Daarnaast wil het college op korte termijn het restafval bij de laagbouw weer wekelijks op laten halen. Zij zijn hierover in overleg met Avalex. Tegelijkertijd heeft het college Avalex om een prijsopgave gevraagd van de her-invoer van wekelijks inzamelen. Deze zal, samen met een inschatting van gederfde opbrengsten, meegenomen worden in een definitief besluit over wekelijks inzamelen.
Nu de milieustraat aan de Nieuwe Havenstraat is gesloten, neemt de vraag naar het gratis ophalen van grofvuil door Avalex toe. De afspraak met Avalex is dat grofvuil binnen vijf werkdagen opgehaald wordt. De afgelopen maanden is gebleken dat Avalex dit niet heeft waar kunnen maken. Het college spreekt Avalex er op aan dat zij deze afspraak na gaat komen. 


Het illegaal dumpen van grofvuil lijkt ook steeds vaker voor te komen. Gemiddeld 90 dumpingen per maand. Het opruimen van deze illegale dumpingen kost veel inzet van capaciteit en middelen. Het college zoekt naar mogelijkheden om de handhaving op illegale dumping effectiever te laten plaatsvinden. Ook onderzoekt de gemeente samen met Avalex de mogelijkheden van een mobiele milieustraat die op gezette tijden in de gemeente staat. In deze milieustraat kunnen mensen klein grofvuil (zoals KCA, frituurolie, kleine elektrische apparaten) inleveren maar ook karton, piepschuim en snoeiafval. Daarnaast zal er vanuit de gemeente, Stadsbeheer, meer gestuurd gaan worden op het opruimen van zwerfafval. Dit betreft afval dat niet in de directe omgeving van de zogenaamde afvalparkjes ligt.


Al deze plannen hebben financiële consequenties. Kort na de zomer zal het college een voorstel aan de raad voorleggen met daarin de financiële gevolgen van de aanpassingen in het afvalbeleid en de kosten en opbrengsten van nascheiding. De gevolgen voor 2019 en verder worden in de begroting 2019-2022 opgenomen. Uitgangspunt is daarbij dat de maatregelen zullen leiden tot een verbetering van het serviceniveau aan de inwoners en niet leiden tot verhoging van de afvalstoffenheffing. 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant