In de spannende finale kloppen Doc Holiday en Bo Sprengers (links) Hero Baldwin met Manon Pools (foto's: Ruud de Groot).
In de spannende finale kloppen Doc Holiday en Bo Sprengers (links) Hero Baldwin met Manon Pools (foto's: Ruud de Groot).

Doc Holiday wint 109e editie van kortebaan in Stompwijk

Actueel 257 keer gelezen

Stompwijk - Doc Holiday heeft afgelopen maandag de 109e editie van de Stompwijkse kortebaandraverij op zijn naam geschreven. De achtjarige ruin bezorgde daarmee leerlingpikeur Bo Sprengers haar eerste kortebaanzege. Het enthousiaste en talrijk opgekomen publiek genoot weer met volle teugen van de slotdag van de dit jaar zonovergoten Stompwijkse paardendagen.

Door Ruud de Groot

Doc Holiday had het niet getroffen met de loting voor de eerste omloop. De pupil van 'Stal Meiden van Assum' (bestaande uit Bo Sprengers, haar moeder Natasja Sprengers en oma Lida Vergouw) moest het direct opnemen tegen favoriet Southwind Raptor, de koploper in het klassement 'Paard van het Jaar'. Vooral de eerste rit was van een hoog niveau, waarbij Doc Holiday zijn tegenstander een neusje voorbleef. In de tweede rit sneed Bo Sprengers de start te scherp aan. De combinatie ging daardoor te vroeg door het licht. In de beslissende kamprit was Doc Holiday wel perfect weg en maakte een galoppade een einde aan de aspiraties van Southwind Raptor en pikeur Lindsey Pegram.

In het tweede bedrijf was Gently Boko met Danny Brouwer geen partij en in de derde doorgang moest ook titelverdediger Barbert met Finn Verkaik het afleggen tegen de dadendrang van Doc Holiday. Zowel in de halve eindstrijd als in de finale kreeg Doc Holiday serieuze tegenstand. Achtereenvolgens Bizar Zandbergen met Danny Brouwer en Hero Baldwin met Manon Pools brachten de grasspecialist aan het wankelen door op voorsprong te komen. Maar in beide gevallen maakte Doc Holiday alsnog korte metten met zijn tegenstanders. Bo Sprengers kon haar geluk niet op. De 21-jarige leerling-pikeur moest zich eind mei voor de kortebaan van Duindigt ziek afmelden en prompt won stand-in Manon Pools de koers. Nu mocht Bo Sprengers zelf met haar Doc Holiday voorrijden en dat voelt toch net even anders.

De thuisfavorieten stelden allen teleur en sneuvelden al in de eerste omloop. Faustus en Micha Brouwer moesten na de zege op Schiermonnikoog weer starten vanaf de basisafstand. Contador met de jarige Aad Pools bleek net te sterk voor de pupil van de Leidschendamse trainer Bryan Vader. Ook Discovery's Wish van de Stompwijkse eigenaar/trainer Cees Olsthoorn redde het niet. John Dekker verving de geblesseerde Leidschendammer Wim van der Mespel op de sulky, maar kon een nederlaag niet afwenden. Dundee Boko van eigenaar/trainer Ed Voorham schakelde zichzelf met twee galoppades uit.

Voor de organiserende harddraverijvereniging 'Nooit Gedacht' mocht dat de pret niet drukken. De vereniging kon terugkijken op een zeer geslaagd evenement. Met bijna 41.000 euro aan omzet viel zelfs een nieuw record bij de totalisator te noteren. Burgemeester Klaas Tigelaar, die voor de tweede keer de prijzen uitreikte, had ook louter lovende woorden aan het adres van de organisatie en de meer dan honderd vrijwilligers. Hij noemde Stompwijk de parel van de gemeente Leidschendam-Voorburg, een uitspraak die met groot applaus vanuit de zaal werd ontvangen.

 (foto's: Ruud de Groot).
 (foto's: Ruud de Groot).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant