Vlietland Leidschendam (foto: Dick Janssen).
Vlietland Leidschendam (foto: Dick Janssen).

Pas na woensdag (waarschijnlijk) wat minder zomers

Actueel 555 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Nederland komt meer en meer in de ban van de droogte. Steeds meer mensen maken zich zorgen, want wat we nu zien hebben de meesten nog nooit eerder zo bewust meegemaakt. En elke dag lijkt het ook een beetje erger te worden, zeker als het zoals vandaag zo heet is. Daarbij is er volgens de overheid nu ook officieel sprake van een watertekort in Nederland. Houdt de zomer dan nooit op? Het antwoord is nee, maar misschien ook wel weer een beetje ja…

Door: MeteoGroup

'Er is eindelijk een weersverandering in zicht. Vanaf volgende week woensdag lijkt het regime van de hogedrukgebieden in elk geval tijdelijk tot een einde te komen. Een bovenluchtstoring van de oceaan komt dan zo dichtbij, dat we echt met een aantal buien rekening moeten gaan houden. Maar het definitieve einde van de zomer betekent deze omslag waarschijnlijk niet, want als je de kaarten voor de periode erna goed bestudeert zie je de zomer waarschijnlijk toch weer snel terugkomen.

We hebben een aantal weken geleden ook eens zo'n moment gehad. De omslag, die eraan leek te komen, zat zo goed in de weerkaarten dat we het zelfs verantwoord vonden om er een persbericht over te schrijven. De afloop is bekend, toen het puntje bij het paaltje kwam, hield de zomer gewoon aan. En zelfs dat is een mogelijkheid waarmee we nu gewoon rekening moeten houden.

Belangrijke drijvers achter de zomer van nu zijn de bijzondere temperatuurverdeling van het zeewater in de Atlantische Oceaan, de overgang van een La Niña naar mogelijk een zwakke El Niño, later dit jaar en het veelvuldig voorkomen van hogedrukgebieden op noordelijke breedten als een gevolg hiervan. Zo'n patroon kan het lange tijd volhouden en de gebeurtenissen tijdens deze zomer zijn daar een duidelijk voorbeeld van.

Op de wat kortere termijn is het zwakke koufront interessant dat ons land morgen vanuit het noordwesten passeert. Het brengt een paar wolkenvelden met zich mee die de zon morgen vooral in het noorden wat vaker in de weg zitten. Daar zou lokaal ook een heel klein buitje kunnen vallen. Verder naar het zuiden schijnt de zon volop en blijft het droog. Het wordt daarbij van noord naar zuid tussen 24 en 30 graden waarmee het een stuk minder warm is dan vandaag.

Zondag komt ook in het noorden de zon weer tevoorschijn. We bevinden ons nog steeds in de wat minder warme lucht die met een noordelijke wind wordt aangevoerd. Toch is het met 23 graden in het noorden en 29 graden in het zuiden in grote lijnen nog steeds zomers warm. In de meeste zomers zouden we er dik tevreden mee zijn, nu steekt het wat af tegen wat we meestal voorgeschoteld krijgen.

Maandag, dinsdag en woensdag krijgen we een nieuwe bel met hete lucht vanuit het zuiden voorgeschoteld. Op veel plaatsen komt het kwik dan tot boven 30 graden, hier en daar is een maximum van 35 graden of iets meer ook niet uitgesloten. In de loop van woensdag nadert vanuit het westen dan een bovenluchtstoring. En dan wordt het dus echt interessant.'

(Bron: MeteoGroup).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant