De gemeente wil een afgezet losloopgebied voor honden in het Sijtwendepark. Zeer veel bezoekers zijn het daar absoluut niet mee eens en voorzien meer overlast (foto: Dick Janssen).
De gemeente wil een afgezet losloopgebied voor honden in het Sijtwendepark. Zeer veel bezoekers zijn het daar absoluut niet mee eens en voorzien meer overlast (foto: Dick Janssen).

Is er nu wel of geen sprake van overlast in Sijtwendepark?

Actueel 1.450 keer gelezen

Voorburg - Onlangs heeft het burgerpanel van TipLeidschendamVoorburg.nl weer een onderzoek gedaan naar de vermeende overlast in het Sijtwendepark te Voorburg. Van de 240 ondervraagden, gaf 75% aan geen overlast te ondervinden.

Van de 25% van de bezoekers die wel enige overlast ondervinden, ergert 11% zich aan loslopende en/of blaffende honden, heeft 6% last van hangjongeren, 3%, van de parkeerdruk bij de entree van het park en 1% van geluidsoverlast. De respondenten geeft daarnaast aan (ook) overlast te ondervinden op een andere manier. Zo wordt vaak de aanwezigheid van veel ganzen(poep) genoemd, alsmede fietsers die door het park rijden en soms zelfs bromfietsen. Daarnaast is hondenpoep toch ook wel een ergernis en zouden sommige honden zich agressief gedragen naar kinderen.

Toelichtingen
In de toelichtingen die gegeven worden op de antwoorden, wordt onder meer gezegd: "Als wij in het park zijn, ondervinden wij geen last alleen maar plezier in het zien van spelende honden en zien we mensen gezellig met elkaar de honden uitlaten. Er spelen ook kinderen in het park en dat hoor je. Er zal best wel eens een hond blaffen, ik heb wel eens jongeren met brommers zien rijden, ouders met kinderen zien fietsen door het park. Maar om nu van overlast te spreken? In mijn ogen niet. Toen het een voetbalveld was, hoorden we in het weekend ook van alles en dat geldt ook voor het naburige hockeyveld. We wonen nu eenmaal in een dichtbevolkte buurt en we mogen elkaar best wel wat vrijheid en plezier gunnen."

Een andere reactie luidt: "Ik woon aan het park en ik heb nooit last van blaffende honden of geluidoverlast. In mijn optiek is er sprake van een prima harmonie tussen de verschillende gebruikers. Hondenuitlaters houden een goed oogje in het zeil en ruimen de poep keurig op. Doordat er sprake is van een vrij homogene groep bezoekers, is er ook sprake van een perfecte onderlinge controle op ongewenste activiteiten of gebeurtenissen. Het is een gezellige sociale ontmoetingsplek waar buurtgenoten en niet-buurtgenoten gezellig vertoeven, ook met hond."

"Veel fietsers gebruiken het park als een doorgaand fietspad om af te snijden, met name als de scholen uitgaan," laat een ander weten. "Het triggert soms honden die dan de achtervolging inzetten en een trap krijgen van de fietsers. Dat gaat niet samen in het park." Ganzen vormen een andere bron van ergernis: "Soms ligt het hele park vol met ganzenpoep. Het is zo erg geweest dat het wagentje van de gemeente de wandelpaden kwam schoonmaken, een paar keer in de week. Ik kan mij voorstellen dat niet hondenliefhebbers denken dat dit van de honden is maar dat ziet er echt anders uit." Hangjongeren, en met name de rommel die zij achterlaten, zijn anderen weer een doorn in het oog. "Jammer dat het soms op onbewaakte momenten zoals 's nachts soms niet goed gaat. Met name in de (zomer)vakantie is er last in de vorm van achtergelaten ( kapotte) drankflessen, plastic bekertjes en dergelijke." Tot slot wordt nog aangegeven dat de parkeerdruk is verhoogd door sluiting van het parkeerterrein bij de entree.

Verkleining losloopgebied
Een aantal reacties betreft loslopende honden, die door blaffen en/of achtervolgen angst inboezemen bij kinderen, hardlopers en wandelaars. De verantwoordelijke wethouder wil het losloopgebied in het park daarom flink verkleinen. Daar is 42% van de mensen die op dit voornemen reageerden het (zeer) mee oneens en 15% is het daar (zeer) mee eens. Daarnaast vindt 30% dat er helemaal geen overlast is, staat 4% er neutraal tegenover en 9% weet het niet. "Het verkleinen van het losloopgebied zal zeer zeker leiden tot overlast aangezien er honden op veel kleiner gebied zullen samen komen, wat gaat leiden tot confrontaties tussen hen", is een veelgemaakte opmerking.

Iedereen vanaf 16 jaar kan via TipLeidschendamVoorburg.nl zijn of haar mening geven over actuele thema's in de gemeente. Meld u daarvoor aan op TipLeidschendamVoorburg.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant