Afbeelding

Onweersbuien, regen en veel wind; code oranje

Actueel 522 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Na maanden van eentonig en stabiel zomerweer, gooien we het meteorologisch gezien vandaag over een heel andere boeg. Vanuit Frankrijk komt een venijnig lagedrukgebied dichterbij. Vooral later vanmiddag, vanavond en een deel van de komende nacht lijkt dit flink wat leven in de brouwerij te gaan brengen met zware onweersbuien, veel regen, aan zee veel wind en zware tot zeer zware windstoten. Het zijn zomaar wat van de ingrediënten die het weer van vandaag behoorlijk complex maken. Een dag dus om dat weer goed in de gaten te houden!

De hitte is het land nog niet uit (in de nacht naar woensdag gebeurde dat met een aantal beschaafde onweersbuien), of het borrelt op de weerkaarten alsof dat facet van het weer ook nooit weg is geweest. Op de Oceaan bevindt zich een lagedrukgebied dat zowel aan de grond als in de hogere delen van de atmosfeer goed terug te vinden is. Tegelijkertijd is de luchtdruk boven Centraal-Europa relatief hoog. Tussen beide systemen in is hoog in de atmosfeer een behoorlijk sterke zuidelijke tot zuidwestelijke wind opgestoken. Er zit zoveel energie in dat een storing, die zich gisteren bij de noordwestpunt van Spanje vormde, op zijn weg via Frankrijk naar onze omgeving behoorlijk kan activeren. Als een venijnig lagedrukgebied wordt het vanavond boven Nederland ingetekend.

Lastig
Nu zijn storingen vanuit het zuiden om meerdere redenen lastig. Zo is de exacte koers ervan vaak lastig te voorzien. Voor een land als Nederland, dat niet zo breed is, kunnen kleine verschuivingen in de trekrichting van het lagedrukgebied grote gevolgen hebben. Verder is het moeilijk om grip te krijgen op hoe actief het lagedrukgebied precies is als het Nederland passeert. Vooral voor wat de verwachte hoeveelheid wind betreft, hangt hier behoorlijk veel vanaf. Het is dan ook niet vreemd dat bijna ieder rekenmodel op dit moment een eigen kijk heeft op het weersverloop van vandaag.

Rustige start
Het begint allemaal rustig, daar zijn de computerberekeningen het allemaal wel over eens. Het lagedrukgebied ligt nog boven Midden-Frankrijk en komt dichterbij. Er omheen gekruld ligt een zone met buiige regen. De koudste lucht bevindt zich aan de westflank en zuidwestflank van het lagedrukgebied, de warmste lucht aan de oost- en noordoostflank. In de koude lucht zal het voor wat de neerslag betreft vooral om regen gaan, met soms een ingebedde onweersbui. In de warme lucht vormen zich in de loop van de dag zware onweersbuien.

Koers storing belangrijk
De precieze koers van het lagedrukgebied zal bepalen waar de regen en de buien uiteindelijk uitkomen. En of de regen een zaak voor de Noordzee of het westen van ons land en de buien een zaak van Oost-Nederland of vooral Duitsland zullen worden. Ook bepaalt de koers waar het windveld terechtkomt. Hoe sterk de wind wordt, hangt weer af van het moment waarop het lagedrukgebied zijn grootste activiteit bereikt. Is dat precies boven Nederland of juist wat later, als het lagedrukgebied onze omgeving al is gepasseerd. Dan zou het met de windkracht meevallen.

Europese model het agressiefst
Het meest agressief in zijn behandeling van het lagedrukgebied was steeds het Europese model. Zowel voor wat de neerslag als de wind betreft, zat deze computerberekening steeds bovenin. De andere modellen deden het rustiger aan. Vanochtend heeft ook het ECMWF zijn uiterst wilde pad verlaten. Het ziet er nu naar uit de meeste regen later vanmiddag en vanavond in een smalle rand langs de westkust gaat vallen. Daar kan tussen 10 en 30 millimeter omlaag komen. Verder naar het oosten zullen het buien zijn die regenwater brengen. De lokale verschillen zijn daar waarschijnlijk een stuk groter. Krijgt de ene plek bijna niks, de andere plaats wordt kletsnat.

Tijdelijk veel wind
De wind waait een groot deel van de dag uit richtingen tussen oost en noord en is matig, aan zee later vrij krachtig. Aan het begin van de avond trekt de kern van het lagedrukgebied over Nederland naar het noorden. Aan zijn oostflank komt in het binnenland tijdelijk een krachtige zuidelijke wind te staan met flinke windvlagen tot ongeveer 75 kilometer per uur. Aan zee draait de wind naar noordwest tot west en neemt toe tot krachtig of hard en vooral in het Waddengebied rond middernacht een tijdje tot stormachtig. Overal is er kans op zware windstoten tot maximaal ongeveer 90 kilometer, op het moment dat het windveld de Waddeneilanden passeert. Verder wordt het vanmiddag tussen 22 en 26 graden (op plaatsen waar de zon het langste schijnt).

Later weer rustiger
Later vanavond en de komende nacht wordt het weer rustiger. Het koelt af tot ongeveer 13 graden. Morgen hebben we een vrij koude bovenlucht boven Nederland. In combinatie met het warme zeewater kunnen vooral in de kustgebieden een paar regen- en onweersbuien ontstaan, in het binnenland ontstaat pas later op de dag een losse bui. Verder wisselen perioden met zon en stapelwolken elkaar af. Er waait een matige, aan zee krachtige zuidwestelijke wind en de temperaturen lopen op tot tussen 19 en 22 graden. Daarmee is het weer eens relatief koel.

Zomer komt terug
Zaterdag en zondag lijken weer overwegend droog te verlopen. Beide dagen worden flinke perioden met zon verwacht, maar ontstaan ook stapelwolken. Wordt het hierbij zaterdag tussen 20 en 23 graden, zondag voert een zuidwestelijke wind opnieuw warmere lucht aan. De temperaturen variëren dan van 23 graden in het noordwesten tot 28 graden in Limburg. Dan is het weer zomer.

Bron: MeteoGroup.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant