Nu de bijdragen van Fonds 1818, Vlietwensen en de Gemeente Leidschendam-Voorburg rond zijn, kan worden gestart met de organisatie van de voorstelling 'Wortelen in de Wijk' (foto: Michel Groen).
Nu de bijdragen van Fonds 1818, Vlietwensen en de Gemeente Leidschendam-Voorburg rond zijn, kan worden gestart met de organisatie van de voorstelling 'Wortelen in de Wijk' (foto: Michel Groen). Foto: Michel Groen

'Wortelen in de wijk' zoekt verhalenvertellers

Actueel 521 keer gelezen

Wortelen, we doen het allemaal, vluchtig, soms voor lange tijd of zelfs permanent. Voor de één is de sociale omgeving de houvast om zich thuis te voelen, zoals met familie, vrienden en of buren. Voor de anders is een belangrijke voedingsbodem om te wortelen de culturele achtergrond, het (vrijwilligers)werk of het verenigingsleven.

De dynamiek en de sfeer in de wijk waar je woont kan voor een groot deel bepalen of jij je thuis voelt, los van eerder genoemde factoren. De behoefte naar een fijne wijksfeer neemt steeds meer toe, omdat er meer eenpersoonshuishoudens komen, de vergrijzing toeneemt en we afhankelijke worden van naasten als zorg een rol gaat spelen. Van nature hebben mensen behoefte aan sociale contacten, de één natuurlijk wat mee dan de ander. Als je alleen woont, zelfstandig bent of een lange werkweken maakt, waar ontmoet je dan die ander en met wie deel jij jouw verhaal? In de supermarkt, op straat, door vrijwilligerswerk, in het theater, bij de sportclub of op straat?

In ieder huis, achter iedere voordeur speelt zich een verhaal af, woont een familie of persoon met unieke talenten, kennis, creativiteit en worden vele, vele levenservaringen opgeslagen. Hoe kom je nu te weten achter welke deur verhalen spelen die eigenlijk eens gedeeld zouden mogen worden? Puur om de verhalenverteller de ruimte te geven zicht te uiten, emoties te delen, een boodschap te brengen of anderen te inspireren en zelfs te vermaken.

Dat er kansen liggen om vanuit verhalen de wijksfeer en de saamhorigheid in de wijk te verhogen weten een viertal inwoners uit Voorburg en Leidschendam maar al te goed. Vanuit hun betrokkenheid met het wijkgebeuren en hun theater achtergrond bundelen zij hun krachten en gaan nu los met het project 'Wortelen in de wijk'. De theatervoorstelling 'Wortelen in de wijk', wordt uitgevoerd met, voor en door burgers in Leidschendam-Voorburg. Het uniek theaterstuk zal de betrokkenen en alle toeschouwers laten ervaren hoe persoonlijke verhalen aanzetten tot herkenning en nieuwe verbindingen.

"Het burgerinitiatief is anderhalf jaar in de aanloopfase geweest en nu de bijdragen van Fonds 1818, Vlietwensen en De Gemeente Leidschendam-Voorburg rond zijn kunnen we starten", vertelt één van de initiatiefneemsters Irene Mos enthousiast. "We zijn maar wat blij dat we nu de geweldige professional, regisseur en projectleider Sylvia Bos in de armen kunnen nemen". Zij is een bevlogen theatermaker met een voorkeur voor maatschappelijk betrokken onderwerpen. Sylvia heeft ruim 25 jaar werkervaring binnen zorg en welzijn en dat leverde haar het Fingerspitzengefühl op, waardoor zij met (onervaren) acteurs een theatrale vorm kan vinden waarin zij hun (levens)verhaal kunnen vertellen.

Op 7 september gaat het project 'Wortelen in de wijk' echt van start met een Kick-off in de Groene Loper. Hierna zullen vier laagdrempelige kennismaking bijeenkomsten volgen, tien repetitiemiddagen waarbij het improvisatiespel centraal staat en tien voorstelling repetities. Medio maart 2019 starten de 6 geplande voorstellingen. "Het zou fantastisch zijn als we straks meer optredens kunnen boeken bij woonzorg locaties, bij wijkverenigingen en plekken waar geschikte ruimte is," laat Irene weten.
Maar eerst wil het team achter 'Wortelen in de wijk' zoveel mogelijk burgers bereiken die enthousiast willen vertellen en een eigen ervaring willen delen. "Of je nu net als Utku of ikzelf een handicap of en beperking hebt of de Nederlandse taal niet goed beheerst, het gaat erom dat we het publiek raken met persoonlijke verhalen".

"Ons doel is persoonlijke ervaringen te laten delen en herkenning te ervaren, maar je mag ook muziek maken of een dans voordragen", aldus Irene Mos. Ben u inwoner van onze gemeente en een onervaren acteur of kent u iemand die tot bloei gaat komen door mee te groeien in dit maatschappelijke project? Meer informatie via 06-13272921 of sylvia@jennycan.nl. Irene Mos is voor informatie ook van 11.00 tot 12.00 uur aanwezig op het Culturele Zomerfestival in de stand van 'Dit is jouw buurt' en WOeJ.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant